Moje Genius Loci

Moje Genius Loci

středa 6. srpna 2014

Zámek CHYŠE

Včera jsem byla s manželem na výletě. On návštěvu zámků moc nemusí, ale kousnul se a tak jsme  vyrazili.
Cíl: zámek CHYŠE. Dorazili jsme tam v deset hodin což se ukázalo jako výborný tah. Stihli jsme úplně první prohlídku od 10 hodin a bylo nás tam celkem sedm, z toho dvě malé holčičky. Takže naše skupinka byla malá, ale o to víc jsme si to užili.
Nejstarší historické zprávy o Chyších pocházejí z druhé poloviny 12. století, kde na místě dnešního zámku stála tvrz, sídlo starobylého vladyckého rodu Odolenoviců. Ti na Chyších sídlili plných 200 let. Tvrz postupně měnila jak majitele tak vzhled. Prvním majitelem z rodu Lažanských byl hrabě Prokop Lažanský z Bukové, který získal panství ve veřejné dražbě. Tím byla sloučena dohromady tři velká panství v této oblasti - Manětín, Rabštejn a Chyše. Panství Chyše se tak stalo majetkem rodu Lažanských až do roku 1945. Od té doby se vystřídalo mnoho majitelů od Ředitelství lesů a statků až po Střední zemědělskou školu. Zámek chátral, začalo do něho zatékat a střídání " nových majitelů" mu také nijak neprospělo.
Koncem roku 1995 projevil zájem o koupi Ing. Vladimír Lažanský z Děčína a spolu s manželkou Martinou se rozhodl zámek zachránit. Jak se mu daří můžete zhodnotit sami. Za mě můžu říct, že když jsem viděla fotografie stavu zámku před rekonstrukcí, hluboce před panem Lažanským smekám. 




Tohle není obraz majitelky zámku, ale naší přední české houslové virtuózky Gabriely Demeterové, která se na zámku Chyše připravovala na své turné po USA a na zámku občas pořádá své koncerty.



Jestlipak víte k čemu sloužila tato speciální vidlička ? No my jsme nevěděli. Je to vidlička na sardinky.


Kachlová kamna, jediná, která se dochovala. Ale když jsme viděli na fotkách stav před jejich rekonstrukcí
je zázrak že se to vůbec podařilo.


Knihovna


Knihovna z jiného pohledu


Jídelna


Pohled z jiného úhlu


Ložnice pána domu. Je umístěná v původní tvrzi, síla stěn je tři metry a je tam chládek i za těch největších veder. Mohu potvrdit, ale já bych tam asi v zimě zmrzla.


Tohle je pokoj Karla Čapka, který na zámku pobýval v roce 1917, ovšem ne v roli spisovatele, ale v roli vychovatele. Přišlo se na to poměrně nedávno, v historických pramenech se o tom Karel Čapek nezmiňuje.
Asi se mu tam moc nelíbilo.


Na fotce to nevypadá, ale pokoj je poměrně tmavý.


Rekonstrukce stále probíhají.


Nádherně opraveno - co říkáte ?



K zámku patří i zámecký pivovar, ale tam jsme nebyli. A protože mi ve foťáku začala docházet baterie nemám ho ani vyfocený.

A to je mého výletu vše.
Přeji všem krásný den.
Vaše EvaLuna


Žádné komentáře:

Okomentovat