A tak než mi skončí dovolená, vydala jsem se do útrob knihovny a hledala něco ke čtení. Což o to, knihovna je plná, ale všechno v ní je už přečtené. Až jsem narazila na knížku, na kterou se chystám už asi půl roku, ale vzhledem k jejímu počtu stránek jsem ji tak nějak opomíjela.
Jedná se o knihu CIZINKA od Diany Gabaldon. Je to "bichle" o úctyhodném počtu 664 stran. Knížka mě úplně vtáhla do děje a nemůžu se od ní odtrhnout. A ještě jak jsem si googlila nějaké recenze jak se líbila ostatním čtenářkám tak jsem narazila na informaci, že byla tato kniha zfilmována do seriálu o 8 dílech pod názvem OUTLANDER. No nemusím předesílat, že už jsem viděla první díl na internetu, který byl uveden 8.8.2014. Mohu tedy potvrdit, že se film opravdu drží krásně předlohy. Už se těším na další díl. Ale jinak samozřejmě pilně čtu, abych měla náskok.
zdroj: internet
Ale abych jenom nečetla tak jsem nám dnes upekla k odpolední kávičce koláč z jablek. Recept jsem našla na netu, ale přizpůsobila jsem si ho podle sebe.
OBRÁCENÝ JABLEČNÝ KOLÁČ
Těsto:
4 vejce
20 dkg moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 dcl vody ( vlažné )
1 dcl oleje
20 dkg hladké mouky
1 prášek do pečiva
špetka soli
1 lžíce kakaa
Jablečná vrstva: asi 7 jablek nakrájených na plátky, cukr ( já jsem použila hnědý ) smíchaný se skořicí - asi 2 lžičky
Krém:
4 dcl mléka
2 vanilkové pudinky
10 dkg cukru krupice
plátek másla
1 zakysaná smetana
Plech vyložíme pečícím papírem a poklademe na plátky nakrájenými jablky
Posypeme cukrem smíchaným se skořicí
Vyšleháme sníh z bílků a necháme ho stranou. Do bílků jsem dala špetku soli, sníh lépe drží. Potom jsem vyšlehala žloutky s cukrem, přidala olej a vlažnou vodu, pořádně prošlehala, přidala mouku smíchanou s práškem do pečiva a jemně vmíchala sníh.
Směs jsem nalila na jablka, ve zbytku těsta jsem rozmíchala 1 lžíci kakaa a nalila na zbytek těsta. Pekla jsem v troubě asi 25 minut ( 15 minut při teplotě 175 stupňů, 10 minut při teplotě 150 stupňů ). Upečenou buchtu jsem bohužel nestihla vyfotit, protože jsem ještě dodělávala oběd a nevěděla jsem co dřív.
Buchtu jsem překlopila na druhý plech na který jsem dala pečící papír
Sloupla jsem papír z buchty a přenesla zpátky do původního plechu. Nechala jsem vychladnout.
Mezitím jsem si uvařila pudink, po uvaření nechala trošku vychladnout a přidala jsem kousek másla a zakysanou smetanu. Sice jsem šlehala jako drak, ale drobné pucky mi tam bohužel zůstaly. No nikdo není dokonalý.
Výsledek jsem pocákala čokoládou a jak vidíte pucky jako zázrakem zmizely
A tady již připraveno k odpolední kávě.
Tak a to je vše.
Pokud budete péci buchtu přeji dobrou chuť.
Já jdu dělat večeři a potom se asi zase pustím do čtení. Přece jenom mám před sebou ještě 350 stránek.
Všechny vás zdravím
vaše EvaLuna
Jéje, že já sem lezu tak pozdě .... jsem takovou chuť dostala na ten koláč :-)))
OdpovědětVymazatAJKO určitě ho upeč,je výbornej
Vymazat