Moje Genius Loci

Moje Genius Loci

čtvrtek 29. ledna 2015

Tarotová karta pro dnešní den

Dnes byl docela hektický den. Ráno do práce, potom angličtina a ještě 1 1/2 hodiny bowlingu. Domů jsem dorazila v půl sedmé. Ještě nějaká krmě pro hladovou rodinu. Tak jsem udělala vaječnou omeletu, vlastně dvě, abychom se najedli všichni. Opekla jsem k ní toustový celozrnný chlebík, přidala kyselou okurku a bylo hotovo.
A když už jsem byla hotová a to doslova a do písmene tak jsem si vzpomněla, že jdu za týden na tarotový kurz, a že bych si mohla vytáhnout kartu pro dnešní den.


Tarotová sada nám nabízí 78 karet. TAROT se dělí na VELKOU a MALOU ARKÁNU

Velká arkána obsahuje 22 karet. Ke každé kartě je přiřazeno znamení nebo planeta.Máme 12 znamení a deset planet. To znamená, že na každou kartu připadá jeden symbol.
Malá arkána obsahuje 56 karet a je rozdělena do čtyř barev. V každé barvě je 14 karet od ESA až po DESÍTKU a dále ČTYŘI DVORNÍ, neboli královské karty ( Páže, Rytíř, Královna a Král ). Malá arkána nabízí pohled na běžné světské záležitosti každodenní reality ( od Esa po desítku ). Královské neboli dvorní karty jsou na výklad poněkud obtížnější. Tyto karty se většinou chápou jako představitelé osob bez ohledu na pohlaví figur.

Pokud jde o živly v tarotu tak jsou čtyři:

OHEŇ ( hole ) - Intuice, vůle, představují energii a činy
VODA ( poháry ) - Cítění, pocity, vztahy, představují city a emoce
VZDUCH ( meče  ) - Myšlení, pochyby - myšlenky a rozum
ZEMĚ ( mince ) - Činy,praxe, pragmatismus - hmota a materiální záležitosti

Dnes jsem si vytáhla PÁŽE MEČŮ




Všechna pážata znamenají učení. Páže mečů nám radí, abychom se soustředili na získání znalostí a vědomostí o tom, co je právě v našem dosahu. Může sem patřit i přísun jakýchkoli informací.

Ano, to by dnes docela odpovídalo. Měla bych se víc soustředit na angličtinu !!!! Jenomže mě už ta slovíčka tak nějak nelezou do  hlavy. Bohužel. A žádný anglicky mluvící přítel nebo přítelkyně není v mém dosahu. Takže rozumově si to umím zdůvodnit, ale prakticky se mi na tomto poli nedaří. Kdyby tak šlo, že bych si dala knížku pod polštář a ráno bych vstala a uměla anglicky. To by bylo opravdu naprosto skvělé. Kdyby někdo z vás znal takovouto metodu, prosím o zaslání instrukcí jak na to.
Předem děkuji.

A to je dnes z mého dne vše
všechny vás zdravím
vaše EvaLuna


pondělí 26. ledna 2015

HOKUS POKUS RILETTES

Již několikrát jsem na různých stránkách narazila na domácí vepřovku nebo-li RILETTES. No a v minulém týdnu jsem koupila  1,5 kg vepřového bůčku a 0,5 kg krkovice. Zatím jsem si říkala na zkoušku. Maso jsem nakrájela na malé kostičky, osolila, podlila trochou vody a dala pomaloučku polehoučku vařit. A chudáka maso jsem tam trápila přes 6 hodin. Když už se úplně rozpadalo vypnula jsem vařič, slila jsem sádlo a kousky jsem ještě trošku rozmačkala vidličkou. Dala jsem do skleniček a mističek, zalila sádlem a nechala vychladnout. Po vychladnutí jsem vše strčila do lednice.
Musím říct, že domácí RILETTES je naprosto famózní záležitost, která namazaná na čerstvém chlebu s kyselou okurkou k tomu nemá prostě chybu.

A tady je výsledek mého snažení ..............







Dobrou chuť !!!!

všechny vás zdravím
vaše EvaLuna


sobota 24. ledna 2015

MARTINSKÉ ROHLÍČKY

V týdnu někdo přinesl do práce na jídelnu stará čísla časopisu APETIT a jak jsme tak na obědě listovaly časopisy a nad některými recepty se nám doslova sbíhaly sliny, vybrala si kolegyňka recept na MARTINSKÉ ROHLÍČKY. A já jsem si vzpomněla, že mám doma v receptech také jeden letitý, vystřižený v dobách dávno minulých asi z nějakého kalendáře. Pravda je, že již několikrát spočinul můj zrak na tomto receptíku nalepeném na A4. Ano, byly doby kdy jsem měla v receptech pořádek. Ale abych neodbočovala od rohlíčků. Již v minulých příspěvcích jsem několikrát psala, že úplně nemiluji kynutá těsta, protože kynutí je běh na dlouhou trať a já mám raději recepty tzv. rychle odměř, ještě rychleji smíchej a upeč. No nicméně když už jsem rozhodla že je upeču tak je prostě upeču. A taky jo. Výsledek byl naprosto luxusní. Měkounké rohlíčky mizely rychlostí blesku, ale přeci jen jsem jich upekla 24 ks tak nám nějaké zbyly ještě ke snídani. Což je skvělé !!!!!




S těstem se krásně pracovalo ..............




Rozdělila jsem ho na polovinu, tady vidíte první půlku již rozkrájenou na měsíčky s makovou náplní



A tady již smotáno a potřeno rozšlehaným vejcem.................




Upečeno .............



A tady pokud by někdo chtěl recept.

MARTINSKÉ  ROHLÍČKY

500 g hladké mouky
80 g cukru
120 g tuku ( já jsem použila máslo )
2 žloutky
1/4 l mléka
1 droždí ( 42 g )
špetka soli

Cukr, tuk a žloutky utřeme do pěny. Z části teplého mléka, rozdrobeného droždí a lžičky cukru necháme vzejít kvásek. Mouku prosijeme do mísy, přidáme sůl a kvásek a pomalu přimícháme žloutkovou pěnu s tukem a cukrem. Těsto důkladně promícháváme a přidáváme zbylé vlažné mléko. Vznikne krásné lesklé těsto. Poté přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout.

Mezitím si připravíme MAKOVOU NÁDIVKU

200 g mletého máku
1/4 l mléka
cukr dle chuti
špetka skořice
kdo bude chtít trochu rumu

Mletý mák povaříme v mléce a vmícháme ostatní přísady. Necháme vychladnout. 

A potom už jenom plníme těsto makovou náplní, stočíme do rohlíčku, potřeme vajíčkem a dáme péct do trouby. Já jsem pekla na horkovzduch při 175 stupních dozlatova. Horké jsem posypala moučkovým cukrem.

DOBROU CHUŤ !!!!

A to je dnes vše
přeji krásný sobotní večer
vaše EvaLuna




neděle 18. ledna 2015

Jak jsme snědli SAMURAJE

Skoro každý pátek u nás v práci probíhá vášnivá diskuze o tom, co budeme vařit o víkendu. Kolegovi měli dorazit známí na oběd a on se rozhodl, že bude dělat SAMURAJE. No a protože jsem ho ještě nikdy nedělala, rozhodla jsem se ho také vyzkoušet. Na internetu je více receptů jako samozřejmě na každé jídlo, ale já si recept trochu upravila a udělala jsem si SAMURAJE tak trochu po svém. Něco jsem přidala, něco jsem ubrala a výsledek byl naprosto skvostný oběd.


V hrnci jsem nechala zesklovatět na trošce oleje asi 6 malých cibulí, nakrájených na jemno. Potom jsem přidala na malé nudličky nakrájené hovězí maso a pěkně opekla ze všech stran.



Maso jsem osolila, opepřila a přidala sladkou mletou červenou papriku. Přidala jsem asi 3 lžíce rajského protlaku, přilila trochu vařící vody a dusila maso do měkka. Pořád jsem si hlídal, aby se mi voda nevyvařila, ale zase jí nesmělo být moc. Přeci jen to není klasický guláš.


Když bylo masíčko měkké, přidala jsem pár kapek worchestru a protože jsem doma neměla feferonky, které normálně vůbec nepoužívám, přidala jsem asi půlku malé lžičky harissy. Ale každý si tam samozřejmě může přidat co má rád. Feferonky - jaké a kolik je na každém. U nás se ostřejší jídla moc nevedou, protože můj žaludek je opravdu nevyhledává. 



Nechala jsem provařit a zázrak byl na světě. Jako přílohu jsem podávala americké brambory, ale rodina odhlasovala, že příště zkusíme s rýží.


Jak jsem již psala, SAMURAJ není klasický guláš, má být jenom maso se sosíkem !!!!


A tady jsem stihla jídlo jen tak tak vyfotit.........
Takže na přání rodiny zařazuji toto jídlo oficiálně mezi naše favority.

A to je dnes z mého kulinářského okénka vše.
Všem vám přeji krásný zbytek nedělního dne
vaše EvaLuna

pondělí 12. ledna 2015

TAROT a já ................

V sobotu jsme měly tarotový kurz. Je to taková celodenní milá záležitost, kde je hodně legrace, hodně dobrůtek, posezení s úžasnými lidmi. Co víc si přát ???? Já jsem se k TAROTU dostala doslova jako slepý k houslím. To bylo tak. Mám známou. A to je taková úžasná osůbka, která když se někde něco děje, tak mi pošle upozornění na můj e-mail. No a naše další známá otevírala obchůdek a při té příležitosti byla možnost mít jednu otázku na kartářku. Inu, jsme děvčata zvědavá a tak jsem s sebou vzala svoji letitou kamarádku, která v té době řešila problém v soukromém životě. Říkala jsem jí, že za zeptání nic nedá. No a nedala, otázka byla zdarma. Nemusím asi zdůrazňovat, že tam byla docela fronta. A když už jsem tam tak pokukovala, padl mi zrak na leták, který byl právě na tarotový minikurz. Slovo dalo slovo a já jsem se na něj přihlásila. Nakonec proč to nezkusit. A dopadlo to tak, že jsme se my, celkem 5 " holek "  začaly pravidelně scházet 1x měsíčně a je to super. Je to relax a člověk se dozví zase něco nového. Není to tak, že bych bez karet neudělala ani ránu, na to jsem příliš nevěřící Tomáš a hlavně lenoch, ale občas se vyskytne něco, nad čím není špatné se zamyslet.
Jako třeba vytáhnout si kartu dne. Někdo ji prý tahá ráno, někdo večer a lenoch jako já když si vzpomene. No a protože jsem dnes chtěla napsat jak jsem se k TAROTU vlastně dostala tak jsem si jí vytáhla.

4 POHÁRŮ

Tato karta značí nespokojenost. Upírání pozornosti k tomu, co nemáme. Touha zlepšit svou situaci.
Viděno pozitivně, může tato karta reprezentovat touhu vylepšit svůj život nebo situaci. V negativním světle může znamenat neschopnost vážit si toho dobrého ve vašem životě, co je vám nyní dostupné.

Tak to na dnešek docela sedí. Auto je stále v opravně, závadu ne a ne najít. Dneska jsem mluvila s opravářem a opravdu si s tím neví rady. Takže bych to viděla tak, že upnu pozornost k tomu co nemám a to by v současné situaci bylo jiné přibližovadlo. No velkou radost z toho nemám. Jezdit v autě, které mě může nechat kdykoli a kdekoli na cestě, takový typ adrenalinu není nic pro mě. Tak uvidím jestli až zítra udělají poslední pokus závadu najít a nepovede se co budu dělat. Asi vsadím Sportku ................




Mějte krásný večer
vaše EvaLuna

středa 7. ledna 2015

To mi ten rok pěkně začíná ..................

Dnes je středa. Už od rána se mi nedaří a nedaří. Po cestě do práce mi kleklo auto. No jasně, ono nestačí, že jsem jela na poslední chvíli, ale ještě do toho tohle !!! Prostě se mi najednou vypnula všechna elektrika v autě a dělej co umíš. No moc toho v této situaci neumím. A hlavně už se mi to stalo potřetí za sebou !!!! Jediné štěstí v neštěstí bylo, že jsem jela z kopce a dojela jsem na autobusovou zastávku asi 600 m od práce. Vše jsem v autě vypnula a zkoušela jsem znovu nastartovat. Bohužel, auto nereagovalo vůbec na nic. Když už jsem pozbyla všechnu naději a zamkla jsem rychlostní páku, zkusila jsem to ještě jednou - poslední pokus. A světě div se !!! Auto nastartovalo a tvářilo se, že se vůbec nic neděje !!!! Takže jsem dojela do práce a žhavila telefon na mého osobního opraváře aut, který má zlaté ruce. Do opravny jsem opět dojela bez potíží, autíčko se mi tímto asi chtělo omluvit za ranní výpadek, ale tohle se přece nedělá. Domů mě odvezl syn a já budu čekat na rozsudek od opraváře. Doufám, že chybu najde, odstraní ji a nebude to stát ranec peněz. Ale už mě opravdu nebaví Jen tak pro zajímavost jsem si vyložila kartu pro dnešní den.

OSMIČKA MEČŮ

Pokud si vytáhnete tuto kartu do pozice „současnost”, znamená to, že se už nyní cítíte omezeni buď problematickými zkušenostmi, nebo tím, že nevíte, jakým směrem se dát. Ať je tomu jakkoli, nabídnou vám ostatní vyložené karty klíč, jak si poradit s bažinou, do které jste zapadli. Pamatujte si, že pokaždé máte na vybranou a vždycky existuje nějaká cesta ven — pokud na věci pohlédnete objektivně a s jasnou myslí. Oprostěte se od problémů tak, že necháte plavat všechny představy a myšlenky, ke kterým jste se upnuli.




Takže jsem si vytáhla další kartu......

VŮZ 

Vůz sděluje, že klíčem k úspěchu je silná motivace a vůle. Platí to zejména, pokud se karta nachází v postavení „současnost“. List symbolizuje sebedůvěru a zdravé ego. Buď jste obdařeni sebejistotou a odhodláním získat, co chcete, anebo se potkáte s někým, kdo ve vašem životě tuto archetypální sílu zosobní. Nemusí to být vždy sympatické osoby, ale výsledků zřejmě dosáhnou.
Vůz ale může současně naznačovat, že se ve vašem životě střetávají různé navzájem konfliktní vlivy. Nyní jste dosáhli bodu, kdy se budete moci vydat za tím, čemu věříte, a rozhodnout se spíše na základě toho, co sami chcete, než podle toho, co po vás považují za správné ostatní.



Takže jsem si z toho vzala toto: mám si koupit jiné auto a bude " snad " po starostech. Budu muset asi začít sázet Sportku jinak to nevidím. Takže mi držte palce ať jde porucha opravit a moc to nestojí.

Všechny vás zdravím
vaše EvaLuna



neděle 4. ledna 2015

Vepřové maso v hořčici

Dnes byla neděle, poslední z volných dnů. Vánoce i Silvestr už jsou za námi, uteklo to jako voda. A zítra do práce. Pokud si nezapomenu nařídit budík v mobilu a ráno najdu na parkovišti auto, mohla bych do ní i dorazit. Nevím jak vypadá počasí u vás, ale u nás drobně popadává sníh a vypadá to, že bude v noci asi pěkně mrznout. Tak doufám, že silničáři nebudou zaskočeni zimním počasím a ráno protáhnou a posolí silnice. Úplně nesnáším jízdu autem v takovémhle počasí, ale co se dá dělat. Budu muset být statečná a ráno se pomaloučku přesunout do práce.

Dnes jsem zkoušela nový receptík, VEPŘOVÉ MASO V HOŘČICI

Vepřové plátky jsem naklepala, osolila, opepřila a obalila v krémžské hořčici
( dala jsem půlku velké ) do které jsem přidala trochu oleje. Osmažila jsem je na pánvi, zasypala dvěma cibulemi nakrájenými na menší kousky a přidala dva stroužky česneku, který jsem také nakrájela na malé kousky. Potom jsem vše podlila vodou, přikryla poklicí a dala péct do trouby do změknutí. Po změknutí masa jsem ho vyndala, dolila vařicí vodu a zahustila hladkou moukou, kterou jsem rozkvrdlala v trošce vody., abych měla dost omáčky.Nechala jsem provařit a potom jsem vrátila zpátky maso, aby se pěkně prohřálo. V LIDLU jsem koupila rýži, po které jsem pokukovala již minule, a kterou jsem chtěla vyzkoušet. Rodina měla boule za ušima, takže určitě někdy zopakuji.
Recept je z MIMIBAZARU, Pokud se chcete podívat na originální recept tady je odkaz:
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=6294



To, že bych měla rýži vyfotit než jsem jí uvařila mě bohužel napadlo pozdě.....

 A jelikož včerejší koláč zmizel v propadlišti dějin, upekla jsem dnes ke kávě dva štrůdly.



Kávička je náš rituál se synem, pokud se náhodou sejdeme doma. Naše DOLCE GUSTO ji totiž umí výbornou.
A pokud jí zasypete skořicí s cukrem, kterou jsem si k této příležitosti zakoupila, nemá to chybu.




Já jsem tenhle zázrak koupila v GLOBUSU a mohu opravdu doporučit.



Mějte se krásně a zítra vykročte do práce pravou nohou ...................
vaše EvaLuna

sobota 3. ledna 2015

Mřížkový koláč

Ještě jednou bych vám všem chtěla popřát vše nejlepší do nového roku 2015. Přeji všem hodně zdraví, štěstí a rodinné pohody. Na internetu jsem našla jednu hlášku, která mě opravdu pobavila a o kterou se s vámi musím podělit.


zdroj internet



Nevím jaké je počasí u vás, ale u nás bylo dopoledne krásně. Zajela jsem na nákup do LIDLU, abych protáhla vozidlo a vyzkoušela, jestli autíčko nastartuje na první pokus když už mám tu novou baterii. Všechno klaplo na jedničku. Udělala jsem nákup a šupky dupky domů ukuchtit něco dobrého k obědu. Dělala jsem vepřovou panenku na přírodno a zkusila jsem upéct brambory podle receptu, který jsem objevila na MIMIBAZARU,
( http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=156495) ale který jsem si upravila trochu podle sebe. Takže zatím co se trápila panenka v pánvi pěkně do měkka, oloupala jsem brambory, osušila je a nakrájela na kousky. Potom jsem si udělala marinádu. Šťáva z půlky citronu, olivový olej, 3 stroužky česneku, který jsem nastrouhala na jemno, trošku grilovacího koření a sůl. Brambory jsem v marinádě pořádně promíchala a dala jsem je na plech do trouby předehřáté na 200 stupňů (horkovzduch ). Nechala jsem je tam takto asi 20 minut, potom jsem teplotu snížila na 175stupňů a nechala je tam až chytily krásnou zlatavou barvu. Mezitím jsem udělala takovou domácí tatarku,kterou dělám takto: 1 majolka, 1 nastrouhaná sterilovaná okurka, půlka cibule, osolit,opepřit a přidat necelou lžičku hořčice. Vše jsem projela mixérem, aby se vše rozsekalo a spojilo. Dnes jsem dávala pikantní hořčici koupenou v LIDLU tak jsem musela tatarku ještě trošku přisladit.


A i když máme ještě zbytky vánočního cukroví, které už nikdo nejí, rozhodla jsem se, že upeču ke kávě MŘÍŽKOVÝ KOLÁČ.





Odpoledne jsem byla domluvená s kamarádkou, že se půjdeme projít. Samozřejmě, že začal padat sníh s deštěm, ale rozhodly jsme se, že přeci jen půjdeme. Jak řekla kamarádka, neexistuje špatné počasí, ale pouze špatné oblečení. Navlékla jsem na sebe teplé prádlo a vyrazily jsme. Za hodinu jsem dorazila domů jako sněhulák. Už mi chyběla jenom mrkev místo nosu. A tak jsem si uvařila teplý čajík s citronem, osladila medem, ukrojila kus koláče a nechybělo mi vůbec nic. No a protože nebyl nikdo doma, vytáhla jsem plátno, barvy a namalovala jsem si kytičku, abych přivolala jaro. Při pohledu z okna se mi zdá, že se to tak moc nepovedlo. 



A pokud by si některá z vás chtěla upéct MŘÍŽKOVÝ KOLÁČ tady je recept:

1/2 kg hladké mouky
1/2 Hery
1 prášek do pečiva
10-15 dkg práškového cukru
1 vanilkový cukr
1 vejce
citronovou kůru nebo šťávu z 1/2 citronu
3/4 malého bílého jogurtu

Do mouky nasekáme Heru, přidáme vejce, šťávu z citronu,oba cukry, vejce a jogurt. Já jsem vše nasypala do mixéru a nechala to osudu.
Mezitím jsem si připravila náplň:

1 tvaroh ( ne ve vaničce )
1 žloutek
moučkový cukr dle chuti
vanilkový cukr
zbytek jogurtu

Pokud bude směs moc hustá, přidáme trochu mléka.

Těsto rozdělíme na dva díly, větší díl vyválíme na placku a dáme do pekáče. Já si těsto na koncích malinko zvednu, aby mi neutekla náplň. Dnes jsem ale dělala do koláčové formy tak jsem se toho nemusela bát. Ale je pravda, že je lepší dělat koláč na plech. Potom těsto pomažeme pikantní marmeládou (já měla zbytek rybízové ), na to dáme tvarohovou náplň. Z druhého menšího dílu který rozválíme nakrájíme pásky, které pokládáme na koláč. Šup se vším do trouby a pečeme ve středně vyhřáté troubě do zlatova. Horký koláč jsem na mřížkách ještě po vyndání potřela máslem a celý jsem ho posypala moučkovým cukrem.

Doufám, že do rána nezasněžíme, přece jen máme ještě službu na úklid.
Přeji vám krásný zbytek soboty
vaše EvaLuna