Moje Genius Loci

Moje Genius Loci

pátek 21. června 2019

Rozhledna SVATOBOR

Šumava, kousek od Sušice. Dohromady celkem 8 žen na prodlouženém víkendu. A výlety ......
Po snídani jsme daly hlavy dohromady a vymyslely předběžný plán. Naše první cesta vedla do Sušice. Z chalupy kde jsme měly ubytování to byl kousek. V Sušici jsme se osvěžily kávou, domácí limonádou a kdo si chtěl zvednout cukr v krvi, dal si zákusek nebo zmrzlinu. Omrkly jsme pár obchůdků, na nejvyšší příčce se umístila květinářství a hned za nimi kavárna na náměstí. Lanové centrum jsme omrkly jenom z bezpečné vzdálenosti. Do korun stromů se nám nechtělo, věk a vedro pracovaly proti nám.

Další zastávka, rozhledna Svatobor. K rozhledně se dalo téměř zajet autem a to rozhodně nebylo na škodu. Ba naopak. Bylo třeba šetřit síly na výšlap 182 schodů a zdolat tak vrchol rozhledny. Vstupné 40,-- Kč je lidovka a tak jsme si  skoro všechny koupily ještě magnetky nebo turistickou známku. Někdo na památku, někdo jako důkaz, že ty schody nahoru opravdu vydupal.  Přeci jenom udělat si vlastní foto z rozhledny se počítá. Ani jedna z nás není sportovec, ale kdo se vydal nahoru, došel.




Rozhledna leží na mystické hoře Svatobor a je vysoká 31,6 m.



Svatobor je místem, které bylo zřejmě osídleno již v dávné historii. Na jeho úpatí totiž byly objeveny stopy po primitivní polozahloubené chatě ze střední doby kamenné. U paty Svatoboru bylo objeveno i pohřebiště původní slovanské osady Sušice. Z vrcholu Svatoboru dokonce pochází i jeden ze základních kamenů Národního divadla vyzvednutý roku 1868. A podle pověstí se nachází pod horou velké podzemní jezero.

Jezero jsme sice nenašly, ale místní kuchyně se nedala minout. Venku u stolu pod obrovským slunečníkem to nemělo chybu. Jídlo výborné, pochutnaly jsme si moc .........



Pokud se budete někdy nacházet nedaleko Svatoboru, určitě doporučuji jeho návštěvu.

Pokračování příště.

Hezký večer všem
přeje vaše EvaLuna






Žádné komentáře:

Okomentovat