opět recept od paní Petry Burianové, který jsem prostě musela vyzkoušet. Trošku jsem si ho upravila, protože, co si budu nalhávat, loupat pomeranč a několikrát převařovat slupku se mi prostě nechtělo.
A tak jsem upekla chlebíček bez ní a pochutnali si na něm i tak.
Kdo paní Petru sleduje na Instagramu, tak recept určitě neunikl jeho pozornosti, kdo ne, může si ho níže vyzkoušet podle mé upravené verze.
Podzimní chlebíček:
budeme potřebovat: 2 hrušky
60 g medu
25 g másla
Hrušky oloupeme, rozčtvrtíme, vykrojíme jádřinec a nakrájíme na malé kostičky.
Na pánvi rozpustíme máslo s medem a přidáme nakrájené hrušky.
Orestujeme, necháme trošku vychladnout a přes cedník slijeme. Obojí budeme ještě potřebovat.
Na těsto budeme potřebovat:
170 g hladké mouky
8 g jedlé sody
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
2 vejce
120 - 130 g krystalového cukru ( dala jsem hnědý )
150 g jemně nastrouhané mrkve
2 lžíce nastrouhaných vlašských ořechů
120 g oleje ( trošku víc než 1 dcl )
Olej prošleháme s cukrem a vejci do pěny.
Přisypeme mouku promíchanou s jedlou sodou, skořicí a muškátovým oříškem. Přidáme nastrouhanou mrkev a ještě trošku prošleháme. Naposled vmícháme ( už jenom ručně ) asi 3/4 hrušek a vlijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy na biskupský chlebíček . V mém případě má forma velikost 28x10 cm a je to tak akorát.
Nahoru na těsto poklademe zbytek hrušek a dáme péct. Já jsem pekla na horkovzduch na 150 stupňů asi 45 minut. Ale každá trouba peče jinak.
Jinak má paní Burianová v receptu napsáno trouba na 170 stupňů asi hodinu.
Špejlí jsem zkontrolovala propečení a po vytažení z trouby jsem ještě horký chlebíček přelila 3-4 lžícemi šťávy, co mi zbyla z orestovaných hrušek.
Necháme mírně vychladnout, potom vyklopíme z formy a mlsně přecházíme kolem, až náš výtvor bude připravený ke konzumaci. V těchto sychravých podzimních dnech ke kávě nebo dobrému čaji je tenhle hruškovo-mrkvový zázrak jako dělaný.
Dobrou chuť všem a paní Petře velký dík za to, že se s námi o její úžasné výtvory dělí.
Hezkou, i když v našem případě mlhavou neděli
vám všem přeje
vaše EvaLuna
Tak tohle bych mohla zkusit upéct v sobotu. Vypadá to na velkou dobrotu. Zdraví Iwka
OdpovědětVymazat