Moje Genius Loci

Moje Genius Loci

pátek 21. dubna 2017

Výlet na Kozel

Hned na začátku musím upřesnit, že Kozel s velkým " K " je správně. Jedná se totiž o lovecký zámeček v obci Šťáhlavy nedaleko Plzně. A přesně tam směřovali naše kroky o Velikonočním pondělí. Na webových stránkách tohoto zámečku jsem si totiž našla, že by se tam právě o Velikonočním pondělí měly konat trhy. My jsme tam sice jeli absolvovat prohlídku zámku, protože jsem zjistila, že jsem tam nebyla asi 20 let, manžel prý ještě déle. No jsme ostudy, zámek v podstatě kousek od baráku a nejsme schopni se tam zajet podívat. Pravda, nevybrali jsme si zrovna ideální počasí, ale to o Velikonocích nebylo asi nikde. Z parkoviště se šlo docela do kopečka, ale asi to zase nebyl až takový kopec, abychom se zahřáli. Oba jsme byli spíše zadýchaní, takže když jsme konečně dorazili k zámečku, nemohli jsme popadnout dech a já navíc jako bonus jsem v podstatě zámek zpočátku ani moc dobře neviděla. Mohl za to ostrý vítr, který mi vháněl slzy do očí a svoji roli určitě sehrála i moje v té době už pěkně rozjetá pylová alergie. Takže jsme oba konstatovali, že mládí je pryč, do důchodu daleko a fyzičku máme oba spíše do záporných čísel. Ale měli jsme štěstí, prohlídka se konala asi za 20 minut, takže jsme se stačily vydýchat a já kapesníkem setřít slzy z očí.

Kozel je lovecký zámeček, který nechal postavit nejvyšší lovčí Království českého Jan Vojtěch Černín v letech 1784 - 1789. Zámek je celkově stavěn dosti jednoduše, spousta místností, které sloužily jako ubytovací zařízení pro majitele zámku a jeho hostů. Já jsem s sebou vzala foťák, ale ouha, v zámku se nesmí fotit, takže žádné fotky interiéru se nekonaly. Tak jsem si koupila alespoň magnet na lednici.

Po prohlídce jsme ještě prošli jarmark, ale popravdě, ten mě moc nenadchl. Pár stánečků, jedinou radost mi udělal stánek s bylinkami a květenou. Něco málo jsem si koupila na zahrádku, ale o tom zas příště.









A jedna úsměvná historka na závěr. Tatínek s asi 6letou holčičkou.
Tati ? Copak ? Oni tady nikde nemají televizi. No nemají, na zámcích televize nebyly. Tak tady bych bydlet tedy nechtěla...... a to jsem se ani nezmínila, že přestože byly v každé místnosti kamna, v zámku byla zima skoro jako venku. Jenom s tím rozdílem, že tam nefoukalo. A protože nemám ráda doma zimu, rozhodla jsem se, že tam bydlet také nepůjdu.

Všem vám přeji krásný vstup do jarně - zimního víkendu.
všechny vás zdraví
vaše EvaLuna
PSS: podle reklam v televizi jsem zjistila, že dnes na ČT2 začíná šestá a poslední série Panství Downton, to kdyby některá z vás měla zájem.

2 komentáře:

  1. Zámek Kozel jsme navštívili s rodinou před takovými dvaceti lety, když jsme byli nedaleko Plzně na dovolené. Moc se nám na zámku líbilo a skoro už jsem zapomněla, jak je pěkný. Díky za připomenutí, Evi.
    Důvody, proč nebydlet na zámku mohou být různé:-)
    Měj pěkný večer
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
  2. Na Kozlu jsme byli asi před 4 lety taky tak nějak ve druhé půlce dubna, i to počasí bylo podobné jako o letošním Velikonočním pondělí (a ze zámku si taky pamatuji zimu). Ale je to jinak příjemný zámeček s hezkým okolím.
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat