Moje Genius Loci

Moje Genius Loci

sobota 24. září 2016

Návštěva kina

V pondělí jsem se rozhodly jít s kamarádkami do kina. Minulý týden se začal promítat třetí díl Bridget Jones a to jsme si rozhodně nemohly nechat ujít. A nelitovaly jsme. Už dlouho jsem se v kině nenasmála jako u sledování osudů známé smolařky Bridget. Bridget právě oslavila svoje 43. narozeniny, je stále svobodná a bezdětná a o nějaký ten rok starší než když jsme ji viděli naposledy. Vše zkomplikuje nečekané těhotenství..........
A nebyla by to věčná smolařka Bridget, aby najednou neměla pro své ještě nenarozené dítě najednou dva tatínky.

Otázkou je, kdo z adeptů na otce bude nakonec vítěz ? Stará láska Mark Darcy, dnes úspěšný právník nebo neznámý cizinec Jack Quant ze kterého se nakonec vyklube úspěšný provozovatel internetové seznamky ? Ve vedlejší roli její gynekoložky byla skvělá Ema Thompson, která ji s trošku cynickým pohledem na situaci pomáhá jak se dá.
Ostatně když se Bridget její matka zeptá, jestli je otcem nenarozeného dítěte Mark Darcy, odpoví, že na 50% ano. Ale víc už nebudu prozrazovat, kdo chce vědět jak to celé dopadne, musí si na Bridget zajít do kina.



Tento film bych doporučila spíše pro ženské publikum, ale věřím, že i pánové si přijdou na své.
My jsme se u Bridget bavily královsky.


všechny vás zdravím
vaše EvaLuna

pondělí 12. září 2016

Šuškarda

Sousedka upravovala záhony na zahradě a přišla za mnou s nabídkou, která se neodmítá. Prý jestli bych nechtěla šuškardu a motýlí keř. Popravdě, vůbec jsem neměla zdání o čem to vlastně mluví. Motýlí keř znám, ale šuškardu ???? Ale řekla jsem samozřejmě, že ano.
Na googlu jsem si našla, že šuškarda neboli zhorakvět je vytrvalá květina, která získala své jméno díky způsobu jejího kvetení. Květenství se totiž vytváří nejdříve od vrcholu. Uvidíme, vyzkoušíme jestli se jí u nás bude líbit. Její hlízy jsou prý vyhledávanou potravou pro hraboše tak doufám, že se jí u mně tyhle potvory vyhnou. Ideální je sadba v září, což jsem naprostou náhodou splnila.



 zdroj google

Takhle nějak by měla šuškarda vypadat když kvete.



U mě to zatím vypadá takto. Až se trošku uchytí tak jí ostříhám a budu se modlit, aby mi jí nesežrali hlodavci. A barva květů ? Nevím, dostala jsem ji již odkvetlou. Bude modrá nebo růžová ???? To bude překvapení, zapomněla jsem se totiž sousedky zeptat.


 A takhle krásně mi letos podruhé rozkvete kleopatřina jehla.


Ani jsem nečekala, že se ještě jejích květů letos podruhé dočkám.



A hledíky mi také dělají jenom samou radost.
Zahrádečka moje budoucí krásná, tedy snad.

Všechny vás zdravím
vaše EvaLuna


neděle 11. září 2016

Japonský turista v Berouně

Tak nějak jsem si připadala, když jsem dnes s foťákem pobíhala mezi stánky na keramickém trhu v Berouně. Počasí nám přálo, sluníčko svítilo a my jsme byli rádi, když jsme občas vešli někam do stínu. Na trzích jsem byla poprvé a musím říct, že se mi tam opravdu líbilo. Vzhledem k tomu, že trh se konal i včera, bylo tam lidí sice dost, ale dalo se. Hlavní nápor nás asi minul.
A to bylo jenom dobře. K vidění bylo keramiky opravdu moc, moc a moc. Také jsme velmi ocenili naprostou připravenost města Berouna, zaparkovat se dalo úplně v pohodě, všechno značené. A na trzích byla opravdu jenom keramika a stánky s jídlem a pitím. A tak to má být.














Takže po vzoru japonských turistů, přijít ke stánku, pokochat se, vyfotit a jít ke stánku vedle.  Ani jsem všechno nefotila, protože by mi určitě nestačila karta ve foťáku. A samozřejmě jsem i něco málo koupila.
A proč jako japonský turista ? Protože když jsem byla před lety ve Francii, říkala nám naše průvodkyně, že turisté z Japonska toho mají na programu většinou tolik, že na zájezdech jenom fotí a až doma na fotkách zjistí, co všechno vlastně viděli. No a já jsem si dnes připadala tak trochu stejně.

Kdo trhy v Berouně zná, ví, jaké množství stánků tam bývá. A kdo ne, tomu návštěvu trhů opravdu doporučuji.

Přeji všem krásnou slunečnou neděli.
všechny vás zdravím
vaše EvaLuna

sobota 10. září 2016

Farmářské trhy Plzeň

Dneska jsem se byla s kamarádkami podívat na farmářských trzích v Plzni. Jen tak - ze zvědavosti.
Sraz na náměstí u kostela u andělíčka.



Nevěřili by jste, kolik lidí si za tu chvilku co jsme tam stály bylo na andělíčka sáhnout, pro štěstí. Říká se, že když máš nějaké přání a na andělíčka si sáhneš, on ti ho splní. Taky už je chudáček celý ošoupaný, ale je to takový plzeňský symbol pro štěstí.



Počasí se povedlo, možná až moc. Sluníčko svítilo a už kolem půl desáté bylo pěkné horko.



Takže jsme zašly na kávičku a něco dobrého k ní. Ale co vybrat ? No poradily jsme si. Jsme přeci holky šikovné.




U mě to vyhrál mrkvový koláč, výborný a kamarádka si dala brownies. Taky výborný.
Posilněny jsme si trhy pomaloučku prošly a naše kroky se zastavily u stánku s oleji. Obě jsme si koupily makový olej. Má vysoký obsah vápníku, hořčíku a nezanedbatelný je i podíl železa a vitamínu E. Zkusíme a uvidíme. Já jsem si k němu vzala ještě olej z ostropestřce s bazalkou.





Na výběr jich bylo docela dost, takže až nám dojdou, můžeme zase vyrazit na nákupy. Oleje jste si mohli dát na kousek chleba a na místě ochutnat.


Hned vedle byl stánek se šťávami, pečenými čaji, ale tenhle sortiment já znám. Co mě zaujalo, bylo ovoce do jogurtu. Mňam. 

A to je z našeho " průzkumu trhu " vše.

Přeji všem krásnou slunečnou sobotu.
Všechny vás zdravím
vaše EvaLuna

sobota 3. září 2016

Boj s přesličkou

mám problém, a to z mého pohledu dost velký.Od sousedů se ke mně nikým nevítána a nikým nezvána začala stěhovat přeslička. Mají tam totiž opravdu velký lán, skoro to vypadá, jako by u nich bylo přesličkové pole. A bohužel, už to skoro stejně tak vypadá u mě na zahradě. Přesličky se úspěšně derou všude a nehledí nalevo, napravo. Ze začátku jsem se jí snažila vytrhávat, ale zjistila jsem, že v tomhle boji vyhrává přeslička na plné čáře. Má totiž tak hluboké kořeny, že jakýkoli pokus o její vytržení ze země se totálně míjí účinkem. A protože už to na zahradě začíná vypadat jako v přesličkovém ráji z období druhohor, rozhodla jsem se tím začít něco dělat. Vím, že je to v podstatě šikovná bylinka, ale pouze v případě přesličky rolní. A protože nejsem žádný přesličkový odborník, rozhodla jsem se, že se v jejím případě nebudu pouštět do žádných větších akcí. Tedy vlastně jenom do jedné - potřebuji se jí zbavit !!!

A když nepomáhá obyčejné vytrhávání, zkusím nasadit silnější kalibr. Sice jsem proti používání chemie na zahradě, ale zřejmě nebude jiné cesty. Zakoupila jsem tedy přípravek, který se jmenuje GARLON, ředí se vodou a přeslička se s ním jednoduše postříká. Toť teorie, praxe bude trošku složitější, protože mi prorůstá celým mým květinovým záhonem. A protože bych o moji květenu nerada přišla, zřejmě mi nezbude nic jiného, než vzít do ruky štětec a každou rostlinu jednu po druhé opatrně přetřít, a doufat v lepší zítřky.........






A ještě jedno překvapení. Dostali jsme od známých tohle cosi. Když jsem to uviděla, moje první reakce byla, že je to nějaký nový druh papriky. Nebyla jsem daleko od pravdy.
Jedná se o paprikookurku. Správný název je AČOKČA, známá pod pojmem mexická okurka.
Mladé plody ačokči prý mají za syrova hráškovou chuť. Dají se použít do salátů, přidat do guláše - což asi bude můj případ a nebo do zeleninových polévek. Proč ne. Dnes budu dělat guláš, tak tam určitě pár těchto ačokčí přidám. 







 A co vy ? Mátě nějakou zkušenost s pěstováním téhle zeleniny ?

Přeji všem krásný den
všechny vás zdravím
vaše EvaLuna