Moje Genius Loci

Moje Genius Loci

sobota 28. května 2016

Snaha se taky cení .........

Dorty nepeču a to z jednoho prostého důvodu - neumím je. Přesněji řečeno, nikdy jsem je neuměla, neumím je a nikdy umět nebudu. Nemám na to trpělivost a nejsem na to ani šikovná. Výtvory, které vídávám na vašich stránkách mohu jenom hluboce obdivovat. Buchty nebo bábovky, ideálně hrníčkové typu zamíchej všechno v jedné misce, nalij do pekáče a šoupni do trouby patří mezi mé oblíbené. Ale jak jsem tak projížděla internet, padl můj zrak na stránkách PRADOBROTY na Míša dort. Vypadal skvěle !!!A tak jsem podle přísloví : NIKDY NEŘÍKEJ NIKDY nakoupila ingredience a začal jsem se pokoušet o něco, co by v závěru akce mělo vypadat jako dort. Recept jsem udělala z jedné a půl dávky, protože mám větší dortovou formu. A potom jsem se k tomu postavila čelem . Jak k této výzvě, tak ke kuchyňské lince.

Když dorazil synek s posilovny tak už to v bytě vonělo jako v cukrárně. A hned, abych mu dala ochutnat. Měl docela smůlu, protože korpus se musel nechat vychladnout, potřít tvarohem a na závěr polít čokoládou. Nahoru jsem dala vlašské ořechy a bylo hotovo.


Budu k sobě upřímná, na obrázku na blogu vypadal dort mnohem, ale mnohem luxusněji. Ale byl to můj první a já jsem na sebe byla hrdá. Ohlasy na něj byly více než kladné tak co si může takový amatér jako já více přát.

Dort byl vlastně takový můj pokus jako dárek k manželovým narozeninám a synovu svátku. A myslím, že svůj účel nakonec splnil na jedničku.


Přeji vám krásný a slunečný víkend
všechny vás zdravím
vaše EvaLuna

neděle 22. května 2016

Nakupuji

Všechny vás zdravím do krásného slunečného dne. Dnes má být teplíčko, meteorologové slibují až 28 stupňů. A podle sluníčka za oknem to vypadá, že jim předpověď vyjde.
Já jsem pod tíhou zážitku z představení CAVEMANA zašla do knihovny a půjčila jsem si knížku, od které si slibuji, že mi osvětlí jak to s těmi muži a ženami vlastně je.


Tak jsem sama zvědavá, jestli se v ní dočtu něco nového co ještě nevím. Beru to spíše jako recesi a pobavení. Zatím leží v regále a čeká až budu mít čas si ji přečíst.

Nakoupila jsem pár kytiček do záhonku a také pár semínek, které již nedočkavě čekají až je zaseju.
Zatím to na zahrádce vypadá jako po výbuchu bomby tak doufám, že se chudinky dočkají.




Zatímco kytičky si již hoví v záhonku, semínka na svůj velký den zatím čekají.


Odpoledne se chystám na zahrádku tak uvidím, jestli se mi podaří posunout o kousek dál.
Na druhou stranu si říkám, že Řím taky nestál za den a kdo si počká, ten se dočká.

Přeji všem krásnou neděli
všechny vás zdravím
vaše EvaLuna



sobota 14. května 2016

CAVEMAN

Všechny vás zdravím do krásného sobotního dne. Na stránkách o počasí sice vyhrožovali deštěm a razantním snížením teploty až o několik stupňů než bylo v týdnu, ale zatím to tak není a já jsem za to opravdu ráda.
Ve středu jsem byla v divadle na one man show s názvem CAVEMAN. Návštěvu představení předcházelo poněkud hektické odpoledne, ale stihla jsem vše, i když s odřenýma ušima.
Kolem čtvrté jsem dorazila domů s nákupem a začala jsem rychle vařit. V hlavě jsem měla vymyšlené asi tři recepty, ale nakonec jsem uvařila čtvrtý. Krůtí maso se zeleninou a bulgurem, což se mi zdálo na čas nejrychlejší. Nakonec krůtí maso je orestované za chvilku, uvařená zelenina taky a o bulguru snad nemá cenu se ani zmiňovat.  Všechny ingredience smíchat v pánvi wok  mimochodem, ta je opravdu k nezaplacení a mohla jsem se věnovat přípravě k odjezdu.




 Plán byl odjezd lehce po šesté hodině. Bohužel to tak úplně nevyšlo, takže jsem s vyplazeným jazykem běžela k autu chvilku před půl sedmou, a to už byl čas opravdu na " krev ". Celou cestu jsem se modlila, aby nebyla Plzeň ucpaná. Naštěstí jsem projela docela v dobrém čase, ale vzhledem k tomu, že bylo nějaké představení i ve Velkém divadle chtělo to hodně štěstíčka, aby se našlo alespoň jedno parkovací místo. I tam jsem měla štěstí. To mě opustilo ve chvíli, kdy jsem zjistila, že mám v peněžence doslova pár korun na parkovací lístek. A protože návštěvníci divadel nechali všechno na poslední chvíli jako já, byl u automatu nával a ještě ke všemu tvrdohlavý automat vyhazoval mince jak se mu zlíbilo.  Takže pán přede mnou měl sice v ruce haldu drobných, ale nějak se mu nedařilo je do vzpouzejícího se automatu naházet. Když už se konečně zadařilo, přišla jsem na řadu já, se svými umaštěnými drobnými v ruce. Chvilku jsem taky zápasila, ale nakonec se podařilo a já jsem mohla celá splavená běžet do divadla. Dorazila jsem za 10 minut sedm. Divadlo bylo od sedmi.
Ale musím říct, že celý tenhle sprint stál za to. Bavili jsme se skvěle.



Takže pokud budete mít tohle představení někde shlédnout, vřele doporučuji.

Přeji vám všem pěknou a slunečnou sobotu
všechny vás zdraví
vaše EvaLuna

neděle 8. května 2016

ZAHRADNIČÍM

nebo v mém případě se o to spíš pokouším. V pátek jsem si zajela do Plzně pro nějaké přírůstky na ten můj ubohý plácek. Jak se ukázalo, nebyl to úplně ten nejlepší nápad, všude fronty. Na silnicích i v zahradnictví, lidí všude jako mlhy. A protože kytky kupuji podle toho co mé oko momentálně vidí, koupila jsem nakonec jenom pár přírůstků.


bohatě kvetoucí TAŘIČKA s modrými plnými květy, plazivý růst. Plně mrazuvzdorná. Na netu dokonce psali, že by měla vydržet teploty do - 34 stupňů, ale to doufám nebude potřeba.



I tato rostlinka je trvalka a měla být být taktéž mrazuvzdorná do - 34 stupňů


A poslední z mého přírůstku je Lupinius - nebo-li vlčí bob. Mně se tato kytička vždycky moc líbila, ale když jsem si na netu vyhledala, že je docela dost jedovatá, ještě o jejím setrvání na mé zahrádce popřemýšlím. Na druhou stranu si říkám, že když jsou jedovaté i narcisky, které tam již mám, dám jí možná ještě šanci.
Co si myslíte vy ????

Jinak synek uloupl z mé hromady hlíny zase kousek, takže se hromada na kátrování  zase zmenšila o pár " centimetrů " .

A to je z mého zahradnického okénka vše.
Dnes je svátek matek, takže nezapomeňte potěšit maminky alespoň malou kytičkou.

Přeji vám krásnou slunečnou neděli.
všechny vás zdravím
vaše EvaLuna



čtvrtek 5. května 2016

Musím si dávat pozor ....

na to, co si přeji. Jak jsem psala v minulých příspěvcích, přihlásily jsme se s kamarádkou na kurz redukce váhy.  Úmyslně už nebudu psát hubnutí, protože moje tělo asi vyhlásilo stávku. Kila se mně drží a vypadá to, že se hned tak nepustí. Ale abych vysvětlila nadpis. Minule když jsme odcházely, tak jsem hudrala, že jenom cvičíme a posilujeme. A to jsem prosím absolvovala svůj první kruhový trénink v životě. Život mi zachránilo asi jenom to, že nás bylo hodně a tak jsme každý cvik cvičily jenom krátce. Ale to horší mě mělo teprve čekat. V úterý nás přišlo méně, a tak jsme se vešly do tělocvičny, kde stály stroje jejichž honosný název zněl K2. Už za malou chvilku jsem se měla dozvědět co přesně tahle zkratka znamená. Cvičení na tomhle " mučidle "  opravdu předčilo všechna moje očekávání. Za 10 minut chůze jsem byla červená jako ředkvička, bolely mě nohy a nestačila jsem s dechem. Vzhledem k tomu, že tohle měla být jenom ukázka, s přestávkami na pití mezi jednotlivými písničkami jsme šlapaly " JENOM " asi 30 minut. Hrůza, děs a běs !!! Nikdy více, nohy mě bolí ještě dneska.
Takže z toho plyne poučení: DEJ SI POZOR NA TO, CO SI PŘEJEŠ. MOHLO BY SE TI TO SPLNIT !!!!
A poučení číslo 2 - nenávidím K2 !!!!



Ale jinak kurz parádní, hodně se zasmějeme, probereme jídelníčky a samozřejmě si hodinku zacvičíme.
Doufám, že příště už to bude zase jenom normální cvičení.
PROSÍM !!!!!

Všechny vás zdravím
vaše EvaLuna


neděle 1. května 2016

JAK SE ZBAVIT NEVĚSTY

Všechny vás zdravím do krásného nedělního rána. Včera byl konečně po dlouhé době den jako malovaný a tak jsme vyrazili se starším synkem na zahradu. Kátrovat hlínu, které je tam opravdu velký kopec, a protože kluci nemají moc čas jsem ráda za každou pomoc. Zatím zbývají z té haldy překátrovat asi ještě 2/3 takže máme ještě na další víkendy práci zajištěnou.



Tuhle kytičku jsem koupila v zahradnictví, ale protože u ní nebyl žádný lístek co to je tak sama nevím co jsem si to do záhonu vlastně zasadila.


A tohle by měl být asi pryskyřník.
Uvidím jak se bude novým rostlinkám dařit a jestli u mne budou spokojené.

Večer jsme byly domluvené s kamarádkou na návštěvě kina. V klidu jsme si koupily lístky a šly na kafíčko a zákusek.

Na ČSFD jsem shlédla recenze k filmu, který jsme chtěly navštívit a protože názory na něj byly vcelku negativní, věděly jsme do čeho jdeme.

Kritiky ohledně filmu nelhaly, ale když se jdete do kina jen pobavit a nečekáte od něj akci ani hluboké myšlenky, nejste zklamáni. Je to taková rodinná komedie ze života, ve které se mi líbily hlavně výkony Lenky Vlasákové a Jany Švandové, v roli matky, které leží blaho její dcery na srdci.
A tak koná ve jménu " dobra " i když to ostatním komplikuje život. Ale ne nadarmo se říká, že cesta do pekel je dlážděna samými dobrými úmysly.

Užijte si dnešní krásnou neděli
všechny vás zdravím
vaše EvaLuna