Moje Genius Loci

Moje Genius Loci

sobota 13. února 2016

Asi tak ...........

Všechny vás zdravím, v týdnu jsem páchala nějaké to jídlo a dnes jaksi nevím co budu vařit.
Asi vymyslím něco rychlého. Nějak se mi nechce nic.




Takže dnes jen pár fotek z naší kuchyně ................

Přeji všem krásný víkend
všechny vás zdravím
vaše EvaLuna

sobota 6. února 2016

Komplikace v kuchyni a krůtí medailonky s kachnou

Všechny vás mé milé zdravím.
Já jsem před chvilkou dorazila z kina. Byla jsem na filmu Lída Baarová. Ale nebudu z děje nic prozrazovat. Takže jen pár fotek z internetu:





zdroj: google


 Dnešní návštěvu kina jsem si zasloužila víc než vrchovatě, protože jsem k obědu vařila dva chody a tak se po hoře umytého nádobí kulturní vložka více než hodila.To bylo tak:
Dnešní oběd se měl původně nést v oblaku vůně z pečených kachních prsíček. Ale běda, poněkud jsem podcenila situaci a koupila prsou pouze jeden kus. A tak ještě když jsem prsa opékala na suché pánvi jsem netušila, že až se na ty samá prsa podívám po hodině pečení do trouby dojde mi, že touhle trochou masa rodinu nezasytím.


A tak jsem začala improvizovat. Ještě že jsem měla koupené krůtí medailonky. Ty jsem zlehka naklepala a naložila do směsi olivového oleje, citronové šťávy, asi 2 lžic medu, soli a čerstvě nastrouhaného pepře. Nechala jsem v lednici odpočívat asi hodinu. Potom jsem je vyndala z lednice a osmahla na pánvi dozlatova. Když nachytaly ten správný bronz, podlila jsem je vodou a nechala změknout do měkka.



Mezitím jsem dala rychle vařit brambory ve slupce. A potom už to nabralo rychlý spád. V hrnci jsem rozpustila bylinkové máslo, nasypala na něj nakrájenou lahůdkovou cibuli a na kolečka nakrájené brambory.

A tohle je výsledek, který se snědl jako první.


Na ty co přišli ke stolu déle čekala kačenka s rýží.


Ono to ve finále bylo stejně jedno, protože nezbylo vůbec nic.
Ale tak to má být......

Pěkný zbytek soboty vám přeje
vaše EvaLuna

čtvrtek 4. února 2016

Vepřová panenka se zeleninou a rýží


Všechny vás při čtvrtku zdravím. Ráno u nás poletoval sníh, potom celý den skoro nic a při pohledu z okna kolem šesté hodiny večerní jsem byla velmi nemile překvapená. Nevím jak ostatní, ale já zastávám názor, že sníh patří na hory a tam by se měl také držet. Tak doufám, že do ráno teplota poněkud stoupne  a snížek roztaje. Ale to jsem se rozepsala o počasí a vlastně jsem chtěla psát o dnešní večeři.
Ta dnes probíhala ve stylu rychle a chutně.
Panenku jsem nakrájela na plátky, osolila, posypala kořením a zprudka opekla na oleji dozlatova až maso chytlo pěknou barvičku. Když se masíčko dostatečně opeklo aby mělo takovou barvu lahodící oku tak jsem vše přendala pěkně do zapékacího pekáčku, podlila trochou vody, přiklopila a nechala žít svým životem v troubě rozpálené asi na 170° C pěkně do měkka.
Mezitím jsem si v rýžovaru uvařila rýži. Co jsme zakoupili tento vynález jsem v podstatě bez práce při hlídání rýže a jejímu následnému připálení. Rýžovar všechno ohlídá za vás což se super.
Na trošce másla a oleje jsem pěkně do měkka orestovala zeleninu, v mém případě papriku tří barev, cibuli a asi dvě tyčinky řapíkatého celeru. V podstatě to byla zelenina co lednice dala.




A potom jsem zkusila experiment, který mi do dnešního dne zůstal skoro utajen. Na pánev jsem nalila trošku oleje, nasypala uvařenou rýži a na to nalila dvě vejce, které jsem malinko osolila a zlehka promíchala vidličkou. Rýži jsem míchala tak dlouho až byly vajíčka hotové. Byla to jen chvilka, protože rýže bylo poměrně dost a tahle úprava měla být jen na zpestření. Poté jsem do rýže přidala zeleninu i se sosíkem a přidala jsem maso, které už bylo hotové.





A to je dnes z mé kuchyně vše
všechny vás zdravím
vaše EvaLuna