Moje Genius Loci

Moje Genius Loci

neděle 31. ledna 2016

Pokračování ....

Jak jsem již psala v minulém příspěvku, odešel mi mixér. A tak nastal čas na koupi nového pomocníka. A protože mixér doma používám opravdu dost často, musela jsem být trošku akční a koupit ho co nejdříve. Nejprve jsem na Heuréce shlédla všechny možné značky včetně recenzí. Vyzbrojena znalostmi jsem zašla do Datartu a nakonec jsem tam koupila první, co se mi líbil. ETA byla značka i toho mého předchozího takže jsem ani moc neváhala a šup s ním do koše. Jestli mi bude sloužit tak dlouho jako ten první, budu spokojená. A když už jsem se v tom nákupním středisku potulovala zašla jsem i do knihkupectví, už zase...... Výsledek ? Při pátrání po nějaké knížce co by se mi mohla líbit a následnému příjemnému hovoru s paní ( nebo slečnou ) prodavačkou, která se mi snažila pomoci zorientovat v přeplněných regálech jsem úplnou náhodou narazila na další díly knihy Kočár do neznáma. Takže teď mám zase po večerech co číst a když se mi bude druhý díl líbit, koupím samozřejmě i ten třetí.
Když jsem doma zhodnotila nákupy tak jsem zjistila že zatímco mixér byl koupen za 10 minut, v knihkupectví jsem strávila něco přes hodinu.


Nový mixér, který jsem zatím nestihla ani pořádně vybalit ....


Nová knížka, která už je skoro přečtená. 



K obědu bylo kuře na zelenině s rýží. Zkoušela jsem si pohrát s orámováním fotky a tohle je výsledek.....

A to je z mých nákupů vše.
Všechny vás zdravím
vaše EvaLuna


sobota 30. ledna 2016

Fazolová polévka

V týdnu jsem dělala Chilli con carne a zbyly mi fazole. Otázkou bylo co s nimi. A protože sice dnes svítí sluníčko, ale venku je fakt zima řekla jsem si, že taková FAZOLOVÁ POLÉVKA by určitě nebyla k zahození.
Od myšlenky nebylo k činu daleko a tak se dnes podávala tato polévka, která je do zimních dnů jako stvořená .............






Vzhledem k tomu, že jsem použila fazole z plechovky, odpadlo zdlouhavé namáčení ve vodě přes noc. Na trošce sádla jsem orestovala  na jemno nakrájenou cibuli, přidala na kousky nakrájenou mrkev a celer. Místo klobásy jsem použila na jemno nakrájenou anglickou slaninu. Po orestování základu jsem vše zalila vařicí vodou, přidala 2 bobkové listy, asi 4 kuličky nového koření, trošku sladké papriky, malinkou špetku pálivé papriky a majoránku a nechala svému osudu. Když zelenina změkla což bylo za chvilku, přidala jsem dva nastrouhané stroužky česneku, fazole ( v mém případě červené ), osolila, opepřila a zahustila jíškou se sádla a hladké mouky. Po provaření jsem přidala petrželku, kousek másla na zjemnění a bylo hotovo. Bobkové listy a kuličky nového koření jsem samozřejmě před podáváním polévky vylovila z hrnce.
Ideální do chladných dnů, které ještě určitě budou.

Přeji vám všem krásnou poslední lednovou sobotu.
Všechny vás zdravím
vaše EvaLuna






sobota 16. ledna 2016

Pro potěšení ........

Venku zima, u nás i poprašek sněhu sem tam proložený ledovkou. Ideální čas na chvilku s knihou v ruce.
I když jsem si slíbila, že už nebudu kupovat žádné knížky ( moc se mi to nedaří ) tak jsem prostě neodolala. Na stránkách Kuchařka pro dceru jsem se zaregistrovala k odběru novinek. Budou mi chodit každý čtvrtek a moji e-mailovou adresu. A to bych nebyla já, abych si hned neobjednala její kuchařku KUCHAŘKA PRO DCERU. Kupovala jsem přes internet v obchodě Megaknihy. A když už jsem byla na jejich stránkách, moji pozornost upoutala další knížka.
Hana Marie Körnerová - Kočár do neznáma. Od této naší české autorky jsem již v minulosti četla dvě knížky. A Kočár do neznáma vypadá, že opět nezklame jako před ní Heřmánkové údolí a sága Pán hor, kterou jsem doslova hltala. Mám ráda historické romány a Pán hor se četl úžasně. Ještě dnes si pamatuji, že vycházel ve formě sešitů ve Večerech pod lampou a já jsem vždycky nedočkavě čekala až vyjde další díl. A podle začátku, protože jsem samozřejmě neodolala a na knížku se doslova vrhla to vypadá dobře, moc dobře.







A aby mezitím co si budu číst rodina nestrádala hlady jsem udělala škvarkovou pomazánku.
Minulý týden jsem totiž uvařila několik skleniček Rillettes ( podle olivové kuchařky ) a protože bylo skleniček poměrně dost, jednu jsem použila právě na přípravu pomazánky. Popravdě, škvarkovou pomazánku už jsem neměla léta. Takže jsem použila rillettes, dvě vařená vejce, cibuli, kterou  jsem si trošku osmažila, aby nebyla tak ostrá, přidala na jemno nakrájené okurky, asi dvě lžíce plnotučné hořčice a vše jsem promíchala tyčovým mixérem, který bohužel tento nápor nevydržel a odešel do věčných  mixérových lovišť. Pravdou je, že jsem ho měla léta letoucí a měl dostat zlatou vařečku za výdrž.




Na čerstvém kváskovém chlebíku a s přiloženou kyselou okurkou to nemá chybu.


přeji všem krásnou i když zasněženou a ledovou sobotu.

vaše EvaLuna




středa 13. ledna 2016

A jdeme na to ....aneb kuřecí nebo krůtí ???

Včera natěšená z nové kuchařky jsem v ní hned začala listovat. Knížka je moc hezky udělaná, ale už teď je mi jasné, že z ní použiji jenom některé recepty. Spousta ingrediencí se u nás doma nevyskytuje a mám takový pocit, že ani vyskytovat nebude. Takže jsem si vybraný recept upravila po svém a začala s kuchtěním. Na trošce oleje jsem orestovala na jemno nakrájenou cibulku a když mírně zesklovatěla, přidala jsem na kostičky nakrájené krůtí maso. Osmahla jsem do zlatova, osolila, opepřila, posypala asi jednou lžičkou kari, dvěma lžícemi sojové omáčky, přidala dvě lžíce plnotučné hořčice a jedno oloupané jablko. To vše jsem pěkně zamíchala aby se maso s ingrediencemi pěkně spojilo a vše jsem zalila hrnkem vařící vody. Přiklopila jsem pánev a nechala svému osudu asi 30 minut. Mezitím jsem v rýžovaru ( když už ho máme ) uvařila rýži a večeře byla na světě.





 

A za 30 minut byla večeře na stole.

všechny vás zdravím
vaše EvaLuna

úterý 12. ledna 2016

Já jsem připravená ......

Člověk si asi má někdy dávat pozor na to, co si přeje. A v tomhle případě bylo přání splněno v podstatě obratem. Synek si přál digitální váhu a včera jsem náhodou v Lidlu objevila digitální váhu, kterou měl Lidl v nabídce na toto pondělí. Sice už tam zbývaly poslední dva kusy, z toho jeden rozbalený, ale mě stačil ke spokojenosti jeden kus a tak jsem byla včera po příchodu z nákupu za hvězdu. Dnes dorazila knížka s fittnes recepty takže já jsem připravená. Knížka má super kroužkovanou vazbu, takže se mi nebudou recepty zavírat jak se to u některých knížek občas stává a popravdě, to by mě vždycky čert vzal.
Musím si dát s nákupy do kuchyně pauzu, protože když budu pokračovat tímto tempem budu asi muset vystěhovat sousedku.
Nákupy nových domácích pomocníčků budou vyžadovat zredukování místa v kuchyňské lince a ve spíži. Přeci jenom rýžovar nějaké místo zabere a nechat ho stát na kuchyňském stole asi nebude úplně to pravé ořechové. A nafukovací kuchyň opravdu nemáme.
Ale co by jeden pro dětičky neudělal ..........







Až nějaké receptíky vyzkoušíme, určitě se pochlubím.

všechny vás zdravím
vaše EvaLuna

sobota 9. ledna 2016

Losos na přírodno a brambory zapečené v troubě

Losos patří v poslední době k naší oblíbené pochoutce v kuchyni. A abychom ho nejedli pořád jenom na medu, zkusila jsem i jinou variantu, která chutnala moc, ale nakonec nebyla v hlavní roli ryba, ale brambory. Syrové brambory nakrájet na kousky a promíchat v míse, kde je rozpuštěné máslo, nastrouhaný česnek a bylinky. V mém případě oregano z domácí balkonové zahrádky. Brambory osolíme, trošku opepříme a nasypeme do mísy s připravenou marinádou. Pořádně promícháme a dáme péct do rozpálené trouby na pečící papír. Lososa jsem udělala jen přírodně, osolila, opepřila a dala osmažit na pánvičku. A protože je sám o sobě dost tučný, po lehkém osmažení jsem ho přendala do zapékací misky a nechala dozlatova zapéct v troubě.



Výsledek - luxusní.
Pokud servírujete s nějakou zeleninkou tak to nemá chybu.

všechny vás zdravím
vaše EvaLuna

středa 6. ledna 2016

A teď se budou dít věci ....

Včera ve večerních hodinách dorazil náš nový kuchyňský pomocník RÝŽOVAR. Synek zintenzivnil návštěvy posilovny a k tomu patří opět nový jídelníček. Ovšem matka se nenechá jen tak lehce zaskočit a ač v současné době bez vozidla, jsem připravena. Odpoledne jsem šla nakoupit do místního vietnamského obchodu, kde jsem nakoupila nové druhy rýží, nudle a nějaké nové omáčky na maso. Aby byla změna a hlavně, aby nám chutnalo. Jelikož v tomhle nejsem žádný velký specialista, protože posilovnu znám tak maximálně z venčí tak jsem koupila ingredience dle mého nejlepšího vědomí a svědomí. A hned včera jsme vyzkoušely první z nich.


K večeři byly nudle, krůtí maso a zelenina. A abychom tomu daly trošku jinou chuť, tak pár kapek omáčky Sweet chilli sauce. Pokud někdo máte nějaké tipy na různá dochucovadla a omáčky na maso tak sem s nimi. A pokud k tomu budou i vyzkoušené recepty tak budu moc a moc ráda.


Výsledek - plná pánev. Až jsem chvíli přemýšlela o tom, že se projdu po patrech a budu nabízet večeři potřebným. Ale nakonec jsme to rozdělili do mističek a vypadá to, že to dáme.



A takhle vypadá náš nový pomocníček do kuchyně. Tak uvidíme jestli se z něj za čas nestane pracholapka.


Ježíšek přinesl musli z Janovi pece tak ty jsou teď ve zkušební snídaňové fázi. Jako první přišlo na řadu Ze sadu tak uvidíme jestli se osvědčí.
A jako vzorná matka jsem objednala knížku receptů pro fittnes tak až dorazí tak se také pochlubím.

Mějte pěknou středu
vaše EvaLuna

úterý 5. ledna 2016

Úterý

Tak dnes to byla oproti včerejšímu dni úplná pohodička. Tedy co se cesty do a z práce týče. Ráno jsem vyskočila jako srnka na první zazvonění, popadla svačinu, kterou jsem si včera prozřetelně připravila, nasadila čepici, přezula jsem na zimní obuv se vzorkem a vyrazila na vlak. Chodník ráno tedy nic moc, ale šla jsem opatrně abych se s ním hned po ránu nepolíbila a povedlo se. Vlak přijel na čas - co víc si přát. Já se musím přiznat, že vlakem nejezdím, přeci jenom lenost a hlavně pohodlí vozidla je mi milejší, ale včerejší jízda domů ve mně zanechala tak silný zážitek, že jsem ho dnes rozhodla raději nezopakovat. V práci blázinec, ale to je na začátku roku normální jev. A odpoledne opět vláčkem motoráčkem domů. Chodníky ve stejném stavu jako ráno, takže mě čekalo jejich pozvolné slaňování.  Když jsem přecházela hlavní silnici, která byla ve velmi dobrém stavu říkala jsem si, jak to asi bude vypadat u nás v sídlišti. Musím tedy konstatovat, že fakt nic moc.


Takhle krásně byly zasněžené keře ještě odpoledne .....



 Takhle méně krásně vypadala cesta od vlaku ....



Na stráni dětičky sjížděly na bobech a saních sníh kombinovaný s trávou, ale vypadaly spokojeně



Když to jenom trošku šlo, brázdila jsem cestu od vlaku raději v hlubším sněhu a takhle vypadala hlavní silnice


No a takhle vypadá silnice u nás v sídlišti. Tohle jestli zítra zmrzne tak z toho bude pěkná ledová dráha.

Užívejte si úterý
všechny vás zdravím
vaše EvaLuna

pondělí 4. ledna 2016

Pondělí

Přesně jak jsem včera předpokládala, ráno proběhlo v totálním chaosu. Tak dlouho jsem posouvala budík, až bylo skoro pozdě. A to jsem byla vzhůru už od půl páté. A to je špatně - vždycky !!!
Mozek už ví, že bude za chvíli vstávat a já už prostě spím jen tak na půl oka. Takže ráno když mi zazvonil budík, motala jsem se po bytě jako bezhlavý rytíř.
Naštěstí jsem v nějakém pohnutí mysli stačila hodit do kabelky svačinu a 3v1 a běžela jsem do auta.
Ještě se zorientovat na parkovišti kde mám vlastně zaparkovaný vůz a hybaj do práce. Píchačky ukazovaly za 1 minutu celá když jsem rozrazila dveře. Do toho ještě začalo sněžit, to mi opravdu ještě chybělo ke štěstí. Razím již léta heslo, že zima a sníh má být jen na horách. Ale byla jsem optimista a doufala, že to roztaje, ale kolem druhé hodiny mi bylo již jasné, že moje modlitby zůstanou nevyslyšeny. Lepší začátek týdne už nemohl nastat. No už se těším na zítra, protože snížek padá a padá a vzhledem k tomu, že je pod nulou tak určitě neroztaje.
A jak to máte se sněhem vy ???

zdroj: google



A to je z mého poněkud chaotického pondělí vše.
Všem kdo sedají za volant přeji, aby dobře dojeli. 
všechny vás zdravím
vaše EvaLuna

neděle 3. ledna 2016

Poslední den a kachna na tymiánu a medu

A je to tady. Poslední den volna, zítra ráno budíček a hybaj do práce. Popravdě jsem na sebe zvědavá, jak budu ráno raníčko vstávat. Přeci jen jsem se v poslední době naučila vstávat o něco později a v posledních dnech to bylo později a později. Večer jsem se naučila chodit spát dost dlouho a ráno si pospat. Včera jsem ještě narychlo zpracovala pomeranče, které jsem na vánoční svátky nakoupila a které na míse zbyly skoro všechny. Takže pečený pomerančovo-jablečný čaj byl jasná volba.
Na čajík jsem použila jenom pomeranče a jablka, přidala jsem jeden citron, badyán, skořici a hřebíček. Slazeno hnědým cukrem. Bylo toho jenom 3 a půl sklenice, ale z toho jsem si těžkou hlavu nedělala. Horší bylo do čeho čajík dám, protože všechny sklenice jsem odvezla v rámci úklidu k mami.




Takže proběhlo hledání pokladu všude, kde by se nějaká ta zapomenutá sklenička mohla nacházet.
Asi bych se hledáním pokladů mohla živit, protože jsem našla.
Pro potěchu oka tedy žádná sláva, ale byla jsem ráda alespoň za ně.



Taky jsem si vyprala šátek, který jsem si koupila na vánočních trzích. Je moc příjemný, měkoučký, a v barvách co se mi hodí k bundě.



 Taky jsem si konečně prohlédla knihu z Levných knih, kterou jsem si koupila mezi svátky. Je moc hezky zpracovaná tak uvidíme jestli z ní nasbírám nějaká moudra.



A dneska k obědu kachna na tymiánu a medu. Před svátky jsem koupila v Lidlu kachní prsa s kůží a hodila je do mrazáku s tím, že se budou hodit. No hodily se dneska. Prsa jsem rozdělila na dvě části, kůži jsem nařízla na kostičky, osolila z obou stran a do nařízlé kůže jsem vetřela tymián. Na sucho jsem osmažila na pánvi, aby se udělala kůrka, potřela jsem povrch medem a dala péct do trouby. Jako přílohu jsem zvolila rýži, do které jsem přimíchala zeleninu, kterou jsem si uvařila zvlášť. Bylo to výborné a pochvala od mladšího synka, který po vylízání talíře říkal, že se " přežral " tak, že má husí kůži po celém těle. Kachničku jsme po obědě zalili výbornou kávičkou a v bříšku jsme měli jako v pokojíčku.


A já si jdu připravit věci do práce, protože je mi jasné, že až mi ráno zazvoní budík, budu ráda, že najdu dveře od ložnice. Takže na ranní vybírání garderóby do práce nebudu mít čas. 
Všem přeji krásný zbytek neděle a kdo z vás jde poprvé po svátcích do práce ať se vám dobře vstává a všechno v klidu a pohodě zvládnete. Jak se znám, já to určitě nebudu.

všechny vás zdravím
vaše EvaLuna

sobota 2. ledna 2016

Zelňačka

Jak jsem psala v minulém příspěvku tak dost času trávím u sporáku. Jíst se musí, ale kdo má pořád vymýšlet co uvařit když jeden synek se může utlouct po omáčkách s knedlíkem a druhý preferuje rýži nebo jiné zdravé pokrmy. Takže ať uvařím co uvařím pořád slyším z jedné nebo druhé strany brblání. Dnes jsem se dala do zelňačky, protože jsem na ni dostala chuť a navíc se nějaký ten vitamín i když uvařený v zimě hodí. Ráno jsem šla nakoupit ty správné ingredience, ale u nás v obchodě to vypadalo jako po náletu kobylek. Regály skoro prázdné. Byla jsem ráda, že jsem koupila alespoň kysané zelí a smetanu, sladkou. Po zakysané kterou jsem také potřebovala v regále ani stopy.
Takže u nás byla dnes k obědu zelňačka s menšími úpravami. Ale také jsme si pochutnali, to zas jo.

Na sádle jsem osmažila cibuli nakrájenou na malé kostičky, přidala nadrobno nakrájené propláchnuté zelí ( používám křimické kysané zelí ) a orestovala. Přilila jsem vařící vodu, osolila, přidala kmín, červenou sladkou papriku a asi tři brambory nakrájené na kostičky. Dále jsem přidala asi půlku Masoxu, lžíci rajčatového protlaku, 2 bobkové listy a asi 4 kuličky nového koření. Nechala jsem vařit do změknutí zelí a brambor a v mezičase jsem na pánvi osmažila na sucho klobásku nakrájenou na kostičky. Ve sladké smetaně ( cca 1dl) jsem si rozkvrdlala asi 1 lžíci hladké mouky a polévku jsem zahustila.
Na závěr se má správně přidat 1-2 lžíce zakysané smetany, ale dnes byl smolíček - zakysanku neměli tak snad příště. A na úplný závěr se má na talíř přidat čerstvě ušlehaná šlehačka. Ale to mám zakázáno kvůli právě začínající úpravě jídelníčku. Takže taky smolíček. Byla jsem ráda, že jsem v nestřeženém okamžiku přidala alespoň petrželku.





Já osobně mám v zimě takovéto polévky ráda, protože skvěle zasytí a zahřejí.

A to je z mého dnešního kulinářského okénka vše.
všechny vás zdravím
vaše EvaLuna

A je to tady ....

První normální víkend v novém roce a v pondělí zpět do pracovního procesu.. Na jednu stranu se těším, protože volné dny byly super,  tělo i mysl si odpočinuly ale já jsem zjistila, ostatně jako každý rok, že být delší dobu doma není pro mě. Jsem osoba, která prostě potřebuje mít nějaký pevný řád. Vše co jsem si řekla než začaly vánoční svátky že udělám jsem samozřejmě neudělala. Úklid skříní, botníku a podobných věcí. Na háček jsem taky ani nesáhla.
Musím říct, že jsem se svátky tak nějak proválela, prochodila návštěvami u známých, přečetla jsem knížku, kterou mi naježil Ježíšek a  která byla po dlouhé době to nejlepší co jsem četla a samozřejmě jsem hodně času strávila u sporáku vařením. Včera jsem byla na návštěvě u rodičů a dokonce se mi podařilo vidět dvě pohádky !!! To se mi kromě Štědrého dne nestalo o vánočním volnu ani jednou.



První věc, kterou každý den udělám je, že rozsvítím stromeček. Až ho příští týden odstrojím bude mi to chybět. Ale i když máme léta stromeček umělý je nesmysl nechat si ho do Velikonoc kvůli světýlkům.


A tohle je knížka, kterou jsem našla pod stromečkem. Četla jsem ji po chvilkách asi čtyři dny. Má totiž 448 stran !!! Ale je to krásná krimi-zamilovaná knížka, kde jsou hlavní věcí kvůli které se vraždí Fabergého ztracená a znovu nalezená vejce.





Tohle byla první z pohádek, kterou jsem včera viděla. Jezerní královna. A druhou, která začínala hned po ní byl Královský slib.


zdroj Google

A já jsem je viděla obě a v celku. Bylo úžasné, že obě byly na programu ČT 1 a tudíž bez reklam, které mi připadají poslední dobou delší a delší. Také máte takový pocit ?

Užívejte si poslední volno před zahájením pracovního procesu.
Všechny vás zdravím
vaše EvaLuna