Moje Genius Loci

Moje Genius Loci

neděle 25. října 2015

Růže kam se podíváš ....

Včera jsem se potulovala na internetu. Vlastně jsem ani nic nehledala. Jen jsem klikla tuhle a támhle a tak jsem se doklikala až na Modrou střechu. A tam mě zaujal recept na Jablečné růžičky z listového těsta. A hlavně tam byl dovětek snadno a rychle. Na to já slyším. Takže jsem se okamžitě začala zajímat co že za dobrotu je to to snadno a rychle. A holky na Modré střeše vůbec nelhaly. A protože odkaz na receptík byl na youtube v angličtině a mě se moc nechtělo soustředit se na to co mi to ta paní vlastně říká ( i když mě trošku hryzalo svědomí - no paní učitelce na angličtinu se raději nepochlubím ) tak jsem se jala hledat recept, kde na mě budou hodní a budou psát nebo mluvit česky. A povedlo se. Obojí - recept i Jablečné růžičky. Když jsem růžičky upekla, všimla jsem si, že hned vedle " mého" receptu je i ten původní v angličtině. A tak jsem zjistila, že jsou vlastně recepty dva. Takže výzva v podobě vyzkoušení druhého receptu na mě pořád čeká ................. v těch mých totiž není marmeláda, ale jenom skořice a moučkový cukr. Takže zítra ( možná ) koupím další listové těsto a hurá na recept č. 2. Ale kdyby náhodou ne, jeho čas někdy určitě přijde.





a tady odkaz kdyby se chtěl někdo inspirovat a růžičky si vyzkoušet - třeba k nedělní kávě jako my.

http://varitslaskou.blogspot.cz/2013/10/jablecne-ruzicky-z-listoveho-testa.html


Přeji všem krásný zbytek neděle i s posunutým časem na který si  zase budu zvykat minimálně týden.
Ještě že mi v tom středeční volno " trošku " pomůže.
všechny vás zdraví
vaše EvaLuna


pátek 23. října 2015

Tvarohová buchta s povidly

Nedávno jsem prohlížela a mazala staré e-maily - znáte to. A narazila jsem na buchtu s tvarohem, kterou mi kdysi dávno poslala kamarádka a já si jí založila do složky RECEPTY a samozřejmě odložila, že snad někdy. V sobotu jsem měla chuť na sladké a tak jsem pátrala v hlubinách složky s tím, že snad najdu něco, co jsem ještě nepekla a co by mohlo mé mlsné rodince chutnat.
Tenhle recept vypadal jednoduše a tak jsem sebrala mé líné já a zaběhla do krámu pro 2 kostky tvarohu. Zbytek ingrediencí jsem měla doma a tak jsem mohla začít s experimentováním.



Buchta byla opravdu rychlá a musím konstatovat, že rodinka si pochutnala.

Takže kdyby některá z vás nevěděla co v sobotu upéct ke kávě tady je recept.

TĚSTO:

2 hrnky hladké mouky
1 hrnek cukru
1 hrnek mléka ohřáté na pokojovou teplotu
1/2 hrnku oleje
2 celá vejce
1 prášek do pečiva

TVAROHOVÁ NÁPLŇ

2 tvarohy
1 necelý hrnek cukru + 1 vanilkový cukr
1 pudinkový vanilkový prášek
2 žloutky
asi 1 hrnek mléka - dávala jsem od oka, aby nebyla náplň tuhá
povidla

Vyšleháme vejce s cukrem, olej, přidáme mléko a nakonec přidáme mouku s práškem do pečiva.

Ve druhé misce si připravíme tvarohy, cukr, pudinkový prášek a mléko

Na menší plech vyložený pečícím papírem jsem dala cca větší polovinu těsta a pěkně ho rozetřela po celém plechu. Na to jsem vylila tvarohovou náplň a lžičkou jsem pokládala povidla. Pomáhala jsem si druhou lžičkou, aby se povidla té první lžičky pustila. Na to jsem nalila zbytek těsta a dala péct do vyhřáté trouby na cca 175 stupňů a pekla dozlatova. Každému peče trouba jinak je potřeba buchtu hlídat. Špejlí jsem zkusila zda je tenhle tvarohový zázrak hotový. Po vyndání z trouby jsem ještě lehce posypala moučkovým cukrem a bylo hotovo.

Přeji všem krásné mlsání
všechny vás zdraví
vaše EvaLuna

čtvrtek 15. října 2015

Něco nového do knihovny

Jako malá holka jsem doslova ležela v knížkách. I dnes si samozřejmě ráda sem tam nějakou knížku přečtu, ale už není tolik času a hlavně, když už si nějakou tu knížku vezmu do ruky a lehnu si s ní na gauč, většinou po pár stránkách začnu usínat. Ale když jsem se v sobotu náhodou vyskytla v knihkupectví, tak jsem samozřejmě neodolala a něco málo nového pokoupila.
Sice jsem šla cíleně jenom po jedné knížce, ale znáte to. Procházíte regály a najednou zjistíte, že by se vám těch knížek vlastně hodilo víc, mnohem víc..........



Tak tuhle knížku od paní Lednické jsem vzala do ruky jako první. Opět jsem si řekla, že když bude ta zima a teoreticky i více času, tak bych mohla opět oprášit moje poznámky staré ani nevím jak dlouho a začít sestavovat rodokmen. Sama jsem zvědavá jak daleko se dostanu a hlavně jak dlouho mi mé nadšení a zápal pro věc vydrží ..........



Tahle mi zase padla do oka náhodou, ale když už jsem se rozhodla, že s těmi bylinkami začnu trošku koketovat tak tito autoři jsou trefa do černého.


O antistresových omalovánkách jsem četla v jednom časopise a samozřejmě jsem si je do košíku přihodila.



A tohle bude vánoční dárek pro osobu mému srdci velice blízkou. Tak doufám, že se bude líbit.




A když už jsem tak bloumala mezi regály tak jsem si ke knížkám přihodila i barvy na sklo a hned jsem je doma musela vyzkoušet. První dávka šípků už je usušená a tak jsem jim udělala slušivou skleničku s malovanými šípky. A jak se tak dívám, tak ty namalované mi na fotce splynuly s těmi opravdovými ve sklenici.

A to je z mého sobotního nákupu vše.
Venku je dnes opravdu ošklivě a tak se asi pustím do pátrání po mých předcích:)
Spousta matrik už je přístupná na  internetu tak se pokusím vypátrat nějakého mého prapra ....
Držte mi palce !!!
všechny vás zdraví
vaše EvaLuna

neděle 11. října 2015

Za pět minut dvanáct

Už se asi 14 dní chystám na sběr šípků, ale znáte to. Buď není čas, nebo není na sběr vhodné počasí. Tím myslím, že začne pršet zrovna když si říkáte, že dneska by to mohlo vyjít.
Takže první a nejdůležitější věc je najít  někde ve svém okolí keř šípků. O tom jsem sice věděla, ale jak jsem psala výše, buď není čas nebo vám přijde do cesty sama příroda.
Včera nastal konečně den " D ". Dokonce jsem našla nečekaného pomocníka - mladší synek se uvolil, že půjde matce pomoct a věnuje jí asi hodinku svého času. A myslím, že byl již nejvyšší čas. V noci už začíná být pěkná zima a noci kdy začne v noci mrznout se kvapem blíží.

No a protože jsme šípků sesbírali na jednu lísku celkem dost, rozhodla jsem se, že nějaké zkusím usušit v horkovzdušné troubě  a nějaké nechám na usušení přírodní cestou.





Takže horkovzdušná trouba nastavená na teplotu 50 stupňů je v pohotovosti a já jdu na věc !!!
A proč jsem si vlastně šípky letos poprvé natrhala ? Určitě na čaj, hodně čaje. Podzim a zima přináší spoustu nachlazení a vitamín C obsažený v šípcích připraví náš organismus na jeho posílení.



Všem přeji krásnou slunečnou neděli
vaše EvaLuna