Moje Genius Loci

Moje Genius Loci

neděle 19. července 2015

Bylinkový kurz

Včera jsem strávila celý den na bylinkovém kurzu. A musím říct, že super. Sešlo se nás pět " bab " různé věkové kategorie. Pravdou je, že já jsem velký, ale opravdu velký začátečník a skoro o všech bylinkách jsem slyšela poprvé v životě. Ale jak jsme si všechny řekly, nikdy není pozdě začít s učením čehokoli.
Ovšem naše paní bylinkářka, která kurz vedla,  to je paní s velkým "B ". Mít alespoň třetinu jejích znalostí tak skáču radostí dva metry vysoko. Myslím, že když napíšu, že měl kurz končit kolem třetí hodiny a nakonec jsme končily kolem půl sedmé už samo o sobě něco vypovídá. Popsala jsem asi 8 velkých A4 z obou stran a to jsem si nepsala všechno. Také jsem pořídila spousty fotek. Teď už jen zbývá všechno si přepsat do nějaké pro mně srozumitelnější formy a k jednotlivým fotkám přiřadit ty správné popisky.

První z rostlinek kterou jsme začaly a která mě velmi zaujala je rostlina BRAHMI, o které jsem neměla až do včerejšího dne ani potuchy, že existuje. Zaujala mě natolik, že jsem si koupila jednu rostlinku i domů.




Jedná se o indickou ajurvédskou bylinu Bacopa monnieri, zvanou též BRAHMI.
Brahmi je údajně jednou z nejvíce používaných bylin v japonské medicíně. Takže zakoupením sazenice budu tak trochu doufat, že když se bylince u mě bude dařit budu mít dost materiálu na přípravu čajů a posléze i tinktury. Tato bylinka se totiž užívá mezi jejími dalšími úžasnými vlastnostmi i k účinnému ovlivnění mozkové aktivity. Takže jejím používáním budu tak trochu doufat, že oddálím situace typu " stojím před lednicí nebo spíží " a nevím co jsem z ní chtěla vyndat nebo nechám si nákupní seznam doma na stole a v krámě pobíhám bezradně od jednoho regálu k druhému a stejně přinesu domů jen 3/4 věcí.
Má samozřejmě i další spoustu dalších úžasných vlastností jako je třeba její používání proti nespavosti, nervovému napětí, proti astmatu ale hlavně jak jsem již psala je prý výborná na zlepšení krátkodobé a dlouhodobé paměti, protože zlepšuje cirkulaci krve v mozku.
Rostlinka vyžaduje polostín a větší zálivku, protože roste v Indii na bažinatých březích řek. Od konce května do poloviny září ji můžeme pěstovat v polostínu na zahrádce, ale na zimu ji musíme přenést domů a pěstovat v polostínu při pokojové teplotě. Tuto bylinku by neměly užívat těhotné a kojící ženy, což při mém věku nehrozí ani jedno a děti do 6 let.
Bylinka je dost hořká ( vyzkoušela jsem na vlastní kůži ) a tak se doporučuje spíše příprava odvaru nebo tinktura.
Odvar: 2 kávové lžičky sušené nati zalijeme 1/4 l studené vody a necháme 10 minut zvolna vařit na mírném ohni. Slijeme a pijeme 3 šálky denně.
Tinktura: čerstvou nať necháme zavadnout, natrháme na kousky a zalijeme vodkou tak, aby byla potopená.Necháme vylouhovat 10 dní, slijeme a vymačkáme. Používá se 1/2 kávové lžičky 2x denně.

Toť jsou moudra, která jsem včera načerpala na kurzu, něco jsem si ještě o této zázračné bylince našla na strýčku Googlovi a musím říct, že mě milé BRAHMI zajímá čím dál víc. Tak už jenom rostlince popřát, aby se jí u mě dařilo a uvidíme v budoucnu, jestli se na mé osobě také projeví její zázračné účinky.

Hezkou neděli všem přeje
vaše EvaLuna

úterý 14. července 2015

ROCHLOV

Dnešek byl ve znamení výletu na zámek ROCHLOV. Pravdou je, že o tom že nějaký Rochlov existuje jsem měla jen mlhavé povědomí, ale o tom, že je tam nějaký zámek vůbec žádné. Přesto jsme se tam spolu s kamarádkami vypravily, protože se tam dnes konalo BAROKO na Bylinkovém panství na zámku Rochlov.
Výstava bylinek, volné prohlídky zámku a zámecké zahrady, výklad Bylinkového tarotu a spousta dalších věcí se konala v rámci festivalu 9 TÝDNŮ BAROKA. Jedná se o festival, který se koná po dobu 9 letních týdnů v 9 oblastech Plzeňského kraje. Festival zve na každodenní program po celých 63 dní v 63 lokalitách.
Kdo by se chtěl podívat na bohatý program jednotlivých regionů může nakouknout zde:
http://www.baroko2015.cz/

A tak jsme si dnes nechaly vyložit tarot, prošly bylinkovou zahrádku, zámeckou zahradu a poslechly si barokní hudbu. Všude jsme potkávaly spousty krásně dobově oblečených lidiček.
Počasí bylo na výlet naprosto skvělé, žádné horko a chvílemi pofukoval příjemný větřík.

A tady něco málo fotodokumentace


při vstupu hrála hudba


tady je pohled ze zahrady



bylinková zahrádka


krásně upravená zahrada



barokní muzika hrála i uvnitř zámku


něco málo o bylinkách


 příjemná zákoutí lákala k posezení




a tady už jsme u vůní

Co dodat na závěr ? V naší republice je spousta krásných míst. Stačí se jen dívat. V rámci tohoto festivalu je představena spousta barokních památek, krajiny a kultury Plzeňského kraje o kterých člověk leckdy nemá ani potuchy. Takže ať vymyslel tento festival kdokoli, měl výborný nápad.

A to je z mého dnešního výletu vše
všechny vás zdraví
vaše EvaLuna

sobota 11. července 2015

Trocha kultury nezaškodí

Ve středu jsme s kamarádkami vyrazily za kulturou. Představení v plzeňské Proluce Prokletí rodu Baskervillů aneb Pozor, zlý pes se konalo za krásného počasí, i když kolem desáté večer začal pofukovat docela studený vítr a všechny jsme byly vděčné za rozdané deky. Představení začínalo v půl deváté večer a tak jsme stihly ještě návštěvu obuvi v CCC. Sice jsme si ani jedna žádné botky nekoupila, ale už předem jsme se domluvily, že si vyzkoušíme nějaké botky s hóódně vysokým podpadkem. Ani jedna v takových botách totiž neumíme chodit. No shodly jsme se, že tedy ani nezačneme. Ono se v nich totiž chodit vůbec nedá !!!!

Představení začalo přesně v půl deváté a musím říct, že super.
V hlavní roli Sherlocka Holmese se představil Pavel Batěk a v roli doktora Watsona mu skvěle sekundoval Zdeněk Velen. Bavili jsme se po celou dobu představení. Spousta vtipných situací a hlášek, smích se ozýval z hlediště každou chvíli. Představení mělo spád a jiskru.Takže klobouk dolů před režisérem Městských divadel pražských panem Petrem Svojtkou.






A tyhle fotky jsem si vypůjčila z internetu, protože se v průběhu představení nesměly pořizovat žádné záznamy.



 zdroj: novinky cz

A to je z naší letní Plzně vše.
všechny vás zdravím
vaše EvaLuna