Moje Genius Loci

Moje Genius Loci

pátek 28. února 2014

Něco k vínečku - CIABATTA

Dnes jsem domluvená s kamarádkou a jejím přítelem, že přijdu na návštěvu a dáme si ŽOLÍKY. Když jsem u nich byla naposledy tak jsem se kasala jak jim to natřu. No nezapomněli na to a už mi dnes přišla SMS, že trénovali, a že už se mně těší. Tak mi držte palce ať si neuříznu ostudu.
Řekla jsem si, že bych mohla upéct něco k " pivu a vínu " a našla jsem recept na CIABATTU.
Vypadal dobře tak jsem se rozhodla, že ji zkusím. Oproti původnímu receptu jsem něco ubrala a něco přidala, ale vypadá to skvěle tak jsem zvědavá jestli budu pochválená.

RECEPT:
450 g hladké mouky
350 ml vlažné vody + trochu cukru do kvásku
20 g droždí
1 lžička soli
8 lžic oleje

Do vlažné vody jsem dala trochu cukru a rozdrobila droždí.  Mouku jsem osolila a přidala olej.
Postupně jsem přilévala vodu a míchala a propracovávala těsto. Těsto je řídké a trochu se lepí, ale tak to má být. nechala jsem kynout asi 45 minut.


Těsto jsem vytáhla ručně ............... hodně podsypávejte, dost se lepí




Rozdělila na dvě placky
Nasypala jsem na jemno nakrájenou šunku, petrželku z mrazáku a česnek nastrouhaný na jemno.
Smíchala jsem to tak nějak pospolu a nasypala na placky. Potom jsem to přehodila přes sebe jako štrůdl a nechala na plechu pod utěrkou ještě asi 25 minut kynout. Zkusmo jsem uřízla dva kousky jak by to vypadalo když by se z toho udělaly menší kousky a myslím, že příště udělám tyto menší než ve velikosti štrůdlu. Ale nevadí, nakrájela jsem to a dala na talíř. Na chuti to určitě neubralo.



Snad to bude k jídlu ............
Bylo to k jídlu a bylo to moc dobré. Namazali jsme to Lučinou a nemělo to chybu.

Včera jsem byla po dlouhé době vrátit tu jednu knížku, chudinku, kterou jsem měla doma skoro dva měsíce než jsem ji přečetla. No a v knihovně jsem  potkala sousedku, která jich táhla domů plnou tašku. Smála jsem se jí, že má čas přečíst tolik knížek a jak jsme tam tak povídaly tak jsem se zmínila, že čtu ráda knížky od Nory Robertsové. A šup, už mi běžela pro nějakou trilogii, kterou četla a která je prý super. A ještě mi na haldu přihodila Julii Garwood. Můj úmysl, že si nic nepůjčím a že si konečně přečtu knížky od Ježíška vzal za své.
Jsem jenom "slabá" žena a neumím říct NE, zvláště když se jedná o knížky. Jsem zvědavá kdy se k nim dostanu. Ještě že jsem si je opět nechala napsat na dva měsíce.







Držte mi palce ať se mi v žolíkách daří a alespoň jednou vyhraju, protože už jsem je nehrála dost dlouho.
Přeji pěkný večer
EvaLuna

neděle 23. února 2014

Jablkové lívanečky

Tak jsem tady zase s příspěvkem a opět s receptem. Dnes mě začala honit mlsná. To není nic nového pod sluncem, protože to se mi stává poměrně často. A tak jsem se dala do hledání receptu na něco dobrého a rychlého. A našla jsem.
Jablkové lívanečky jsou opravdu rychlé, takže splňovaly první část podmínky a jsou opravdu dobré. A tím tedy splnily i druhou podmínku na rychlý a dobrý mls.



A tady je na fotce vidět, že když děláte deset věcí najednou tak se vám občas i nějaká šmrncne Afrikou jako se to stalo mě. Ale co, alespoň budeme krásní.............



RECEPT je strašně jednoduchý:

1 hrnek hladké mouky
1 prášek do pečiva
1 hrnek mléka
1 vejce
1 hrnek nastrouhaných jablek ( já jsem měla na hrnek 3 kusy )

V mléce jsem rozšlehala vejce, přidala jsem mouku, přidala jsem nastrouhaná jablka a naposledy jsem dala prášek do pečiva. A promíchala. Smažila jsem je na trošce oleje. Hotové jsem posypala moučkovým cukrem smíchaným se skořicí.


A tady jsem si vyfotila svůj ranní hrnek Melty, na kterou jsem si opět po čase vzpomněla a dělám si jí každý víkend k snídani. Velká dobrota. Jako malé mi jí dělávala moje babička a k tomu chleba s máslem a medem.
Po takové snídani jsem se mohla utlouct.



A tady opět KOKA sušenky, které jsem dodělala před chvílí a po kterých se můžou doma doslova utlouct. Ještě že jsou hned hotové. Ale slib je slib a já jsem takový ve slabé chvilce skutečně dala. No mám je za úkol donést také do práce tak jsem docela zvědavá kolik jich zbude. Syn říkal, že jsou boží a to většinou znamená, že jídlo zmizí rychlostí blesku z povrchu země.

A to je pro dnešek již opravdu vše.
Užijte si zbytek neděle.
EvaLuna

Gulášová polévka

Dnes je venku nádherné počasí, které už vypadá jako jarní. Což jsem ráda, protože kromě Vánoc zimu moc nemusím. Sluníčko svítí, ale co naplat tu sílu ještě nemá. Dnes jsem po dlouhé době dělala GULÁŠOVOU POLÉVKU.

Na sádle osmažím cibulku pěkně do zlatova, přidám nakrájené vepřové maso a pěkně osmahnu. Přidám sladkou červenou papriku, osolím a přidám majoránku. Zaliju vodou a nechám vařit. Když je maso skoro hotové tak přidám nastrouhanou mrkev, česnek a brambory. Vařím do změknutí. Přidám jíšku a nechám ještě chvilku probublat. Nasypu petrželku, kterou mám v mrazáku, máme ji raději než sušenou a je hotovo.





A jak děláte gulášovku vy ?????

Přeji vám všem krásnou sluníčkovou neděli.
Zdraví EvaLuna

úterý 18. února 2014

Trhací chleba na slano

Nedávno jsem narazila na skvělé stránky o vaření. Zaujal mě tam recept na TRHACÍ CHLEBA.
Vypadal jednoduše. Tak jsem se do milého chleba dnes pustila, abych ho vyzkoušela kdybych někdy náhodou potřebovala něco ke grilovanému masíčku nebo jen tak pro návštěvu něco na uždibování.

A musím říct, sice časově náročné, protože se těsto dává 2x kynout, ale myslím, že to stojí za to.
Chleba voní po celém bytě. A supi krouží kolem a čekají až trochu vychladne, aby si mohli utrhnout.








 a tady je odkaz kdyby náhodou .............

http://www.laskominyodmaryny.cz/2014/01/trhaci-chleba-se-syrem-cesnekem.html

Velký dík Maryně za její skvělý blog.

A to je dnes vše.
Přeji vám všem pěkný zbytek úterního večera
EvaLuna


neděle 16. února 2014

Buchta z jablek v bábovkové formě

Když jsem zakládala blog myslela jsem si, že budu vkládat příspěvky hlavně o knížkách a ručním tvoření.
Jak to tak sleduji, ze všeho nejvíce vkládám recepty z naší kuchyně.  Je to tak a nic s tím neudělám.
K obědu dnes bylo kuřecí. Kuřecí prsní řízky jsem rozřízla podél na polovinu, naklepala, lehce osolila a opepřila. Doprostřed jsem dala nivu zabalenou do plátku šunky a zabalila do roládky. Ovázala nití, obalila v hladké mouce a opekla na oleji. potom jsem vše dala do pekáče, přidala kousek másla, vodu, nasypala jsem tam zmrazenou zeleninu ( mrkev, hrášek a kukuřici ), posypala zbylou šunkou nakrájenou na kousky a zbylou nivu. Šupla jsem to do trouby a pekla do změknutí. Jako přílohu jsem podávala brambory a ledový zeleninový salát s rajčaty, paprikou a ředkvičkami. K odpolední kávě jsem upekla buchtu z jablek.



Osmahnout na pánvi


vložit do pekáče a zasypat zeleninou, šunkou a nivou



to bílé na bramborách je ve výpeku rozpuštěná niva ......... a to bílé mezi brambory a masem je tatarka
která se u nás cpe ke všemu


když syn viděl fotky tak říkal že to vypadá hrozně, ale zapomněl dodat, že při obědě vylízal talíř do čista


zeleninový salát nesmí chybět .............

Bábovka:

30 dkg polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 zakysaná smetana
2 vejce
15 dkg cukru krystal
1 skořicový cukr
8 dkg másla
50 dkg nastrouhaných jablek

Změklé máslo smíchat s cukrem, skořicovým cukrem a vejci vyšleháme do hladkého krému. Přidáme zakysanku a jablka, já jsem přidala ještě nastrouhané mandle, ale můžeme přidat ořechy nebo rozinky.
Naposledy přidáme mouku s práškem do pečiva.
Do Herou vymazané a hrubou moukou vysypané formy lžící naklademe těsto, přikryjeme alobalem a díme péct do trouby. Já jsem měla troubu předehřátou na 175 stupňů a potom jsem teplotu snížila na 150 stupňů, aby se buchta pomalu propekla. Kontrola špejlí je nezbytná.






Já jsem dnes jen posypala cukrem ...........

A to je dnes z kulinářského okénka vše
přeji vám krásný zbytek víkendu
vaše EvaLuna

Procházka a mrkvová pomazánka

Včera bylo nádherně, ovšem jen do doby než jsme se domluvily s kamarádkou že se půjdeme projít.

A protože tam nahoře nám to asi někdo nepřál tak než jsem se oblékla a seběhla ze schodů spustil se déšť.
Ale nejsme z cukru a tak kapuce na hlavu a do přírody !!!! Pršet přestalo asi během tří minut a nakonec z toho byla pěkná hodinová procházka. Byly jsme rády, že jsme to na začátku nevzdaly.






Dopoledne jsem udělala po dlouhé době MRKVOVOU POMAZÁNKU. Vím, že to z posledních příspěvků vypadá že jíme jenom mrkev a je pravda, že ji máme rádi, ale zase to není tak hrozné.
A pomazánka je opravdu jednoduchá.



 25 dkg gothaje
15-20 dkg tvrdého sýra ( já jsem koupila EIDAM )
3 větší mrkve
cibule
majolka


Gothaj nastrouháme na hrubo na struhadle. Na jemno nastrouháme sýr a mrkev. Cibuli nakrájíme hodně na drobno a vše promícháme. ( Já jsem dala jenom půlku a spařila jsem ji horkou vodou ). Přidáme majolku, opepříme, ale nesolíme. Sýr je slaný dost. Ale každý podle své chuti. Vše promícháme a necháme v lednici uležet. A to je všechno. Mažeme na rohlíky nebo veku. Podle chuti můžeme ještě ozdobit sýrem nebo petrželkou.


Děkuji za návštěvu a užijte si zbytek víkendu
všechny vás zdravím
vaše EvaLuna

pondělí 10. února 2014

MRKEV A ZASE MRKEV .............

Nestíhám, nesvačím, já to prostě nestačím ............
V poslední době hrubě nestíhám nic. Sice se snažím, ale nějak se mi nedaří. Co nadělám, že. Dnes jsem nevařila, protože jsem včera ukryla do lednice zbytek oběda, na hrnce dala nápis PROHIBIDADO - což v překladu znamená přísný zákaz a tak jsem byla dnes bez práce. Večer mě honila mlsná, tak jsem oloupala asi šest mrkví, kuchla jeden ananasový kompot a udělala MRKVOVÝ SALÁT. Bylo to rychlé a pevně doufám, že to bude i zdravé.




Mrkev jsem hodila nastrouhat do robota, polovinu ananasového kompotu jsem tam po jejím vyndání hodila také, potom jsem to všechno smíchala, zalila částí vody z kompotu do které jsem dolila trochu vody, přidala jsem cukr a šťávu z půlky citronu, osolila, osladila trochou medu a trochou hnědého cukru a bylo hotovo.


Vypadá to dobře a chutná to dobře




Miska už je poloprázdná a ananas taky. Příště si musím vzpomenout vyfotit všechno dříve.





a tohohle pomocníčka jsem si koupila v Litoměřicích a je vážně super. Mrkvičky jsem s jeho pomocí oloupala rychlostí blesku.



Začala jsem číst po dlouhé době knížku. Z půjčovny, což znamená že ji budu taky muset někdy vrátit.. Sice to vypadá napínavě, ale já většinou usnu po přečtení pár stránek tak nevím jestli ji stihnu do 5. března přečíst.
No uvidíme, vždyť to pořád říkám - nestíhám ...........





Přeji vám všem krásný večer.
zdravím vás
EvaLuna

neděle 2. února 2014

Plněná sekaná

Dnes byla k obědu rychlovka v podobě plněné sekané se šťouchanými brambory. Byla to takzvaná rychlá akce, protože zabalit sekanou jde rychle a šoupnout do trouby ještě rychleji.

Takže jsem si připravila mleté vepřové masíčko, osolila, opepřila, šupla jsem tam dvě vejce, dva stroužky česneku, strouhanku a trochu vody. Uhňoucala jsem hroudu, kterou jsem rozetřela na potravinovou fólii na prkénku. Na vzniklý obdélník jsem položila anglickou slaninu, potom šunkový nářez, na to jsem dala míchaná vajíčka a ozdobila červenou paprikou, aby to v řezu mělo nějakou tu štábní kulturu. Potom jsem pomocí fólie dala konce sekané k sobě a pěkně vše uhladila rukama namočenýma ve studené vodě. Pomazala jsem šišku plnotučnou hořčicí  a šup do trouby. Mezitím jsem si připravila brambory, které jsem po uvaření rozšťouchala a promíchala s na másle osmaženou cibulkou s trochou petrželky.  A jako přílohu salát Coleslaw z bílého zelí, který milujeme a já se ho snažím dělat alespoň 1x za 14 dní abychom měli nějaký ten vitamín v těle když už je ta zima.



tři vejce do hrnku


 šup s nimi na pánev


a tady je v misce vše připraveno na "hňoucání"


potravinová fólie toť vynález


anglická slaninka


šunkový nářez


je čas na vejce a na sterilovanou papriku


pomazat hořčicí

Podlijeme vodou a pečeme asi dvě hodiny na 175 stupnů. Napřed pěkně přiklopené poklicí a asi 25 minut před dokončením nechám udělat " kůrčičku ".  Já si to pro jistotu ještě kontroluji špejlí, jestli je to pěkně propečené.


šup s tím na talíř.

To zelené, které tam tak probleskuje je petrželka. S tou musím opatrně, protože kdyby to bylo moc zelené tak je na to rodina schopna dát kartičku NEPOŽIVATELNÉ. 

Přeji všem hezký zbytek neděle a všechny vás zdravím
vaše EvaLuna

Narozeniny v kině

Moje maminka slavila 31.1. narozeniny. Vybrat pro ni dárek nebylo vůbec snadné. Moje matka nečte, ruční práce jí vůbec nic neříkají, oblečení má plné skříně a kuchařek od nás plnou polici. Lámala jsem si hlavu čím ji potěšit, aby si dárek užila a najednou mi blesklo hlavou KINO !!!! Již několikrát se zmínila, že ještě nebyla v multikině v Plzni. A najednou byl nápad na světě. Vezmu ji do kina, bude to dárek jen a jen pro ni a užijeme se to. A tak se taky stalo. Včera jsme byly v kině na filmu NĚŽNÉ VLNY. 
A skvěle jsme si to užily !!!!!







Po kině jsme ještě zašly na kávičku ...........







Podívaly se po krámech ............




  Opravdu se vyplatí naslouchat svým bližním ..............


Někdy jen nevinná poznámka postačí. Oslava ještě proběhne v kruhu rodinném, ale tohle byla dámská jízda, pánské osazenstvo naší rodiny promine.

Moje milá maminko, ještě jednou vše nejlepší k tvým narozeninám. Jsme všichni rádi, že tě máme.

tvoje EvaLuna