Moje Genius Loci

Moje Genius Loci

středa 29. ledna 2014

Kreslení pravou mozkovou hemisférou

Jak jsem již psala v minulém příspěvku zúčastnila jsem se kurzu " Kreslení pravou mozkovou hemisférou".
Už jsem o tomto kurzu uvažovala dávno, ale pořád nenastal ten správný čas. Až teď. Je po Vánocích, člověk tak nějak nikam nespěchá, venku je stejně zima a tma. Přihlásila jsem se z kamarádkou na třídenní kurz, který začínal v pátek v 9 hodin ráno a končil kolem páté hodiny odpoledne. A to každý den až do neděle. A musím říct, že jsme ani jedna z nás rozhodně nelitovala. Byl to snad nejlepší kurz, který jsem kdy navštívila !!!!
Šla jsem tam spíše ze zvědavosti, jestli opravdu budu umět nakreslit něco jiného než takovou tu klasickou chaloupku se střechou, plotem a stromem. Kreslit neumím a nikdy jsem neuměla. Ještě dnes si neumím ani já, ani mé okolí vysvětlit, že jsem nakreslila co jsem nakreslila. Prostě jsem to opravdu zvládla. Přála bych všem ten úžasný pocit, kdy se vám pod rukama pomalu rýsuje obrázek, který vypadá jako někdo a ne jako změť čar bez ladu a skladu. Velkou zásluhu na tom měla samozřejmě i naše lektorka Klára, které bych chtěla tímto ještě jednou moc a moc poděkovat za úžasnou atmosféru, kterou nám na kurzu vytvořila. Určitě se nevidíme naposledy.
A tady se musím pochlubit obrázkem, který jsem vytvořila.





Tohle jsme malovali podle předlohy jako první. Bylo nás na kurzu 14 a každý nakreslil obrázek stejný a vlastně jiný.





A tohohle krasavce jsem si vybrala na kreslení druhý den. Když moje rodina a známí viděli co jsem nakreslila, nevěřili. A ani se jim nedivím, taky tomu sama ještě teď nevěřím............





Sice mi nakonec vyšel o pár let mladší, ale co............. jsem na sebe pyšná, na začátečníka dobrý


A kdyby to chtěla některá z vás někdy zkusit tak tady je odkaz:
http://www.hochmalova.cz/

A to je pro dnešek vše
zdravím vás a přeji krásný zbytek večera
vaše EvaLuna



pondělí 27. ledna 2014

Guláš bez míchání a sukně .............

Podle nadpisu by se mohlo zdát, že se tyhle věci k sobě asi moc nehodí. Ale to máte tak. V pátek jsem nastoupila na Kurz kreslení pravou mozkovou hemisférou. Ale o tom až v dalším příspěvku.
Času na nějaké to vyvařování tedy nebylo nazbyt. A chuť tak nějak taky ne. Ale když už byla rodina ochuzena o moji maličkost celý prodloužený víkend a ještě by měla strádat hlady, to už by bylo moc. A tak jsem se jako vzorná manželka a matka statečně postavila k plotně, nakrájela jsem na kousky asi 1 kg vepřového plecka, přidala tři nadrobno nakrájené cibule, asi pět stroužků česneku, 2 čajové lžičky gulášového koření, 3 lžičky sladké mleté papriky, 3 polévkové lžíce Solamylu, sůl a pepř. To vše jsem zalila 1 litrem vody, ve které jsem rozpustila 2 ks Masoxu.
A to je všechno. Pořádně promícháte, přikryjete poklicí nebo alobalem a necháte v troubě při 175 stupních péct asi 1 1/2 hodiny. Důležité je vydržet a během pečení nezvedat poklici nebo alobal. A už vůbec ne MÍCHAT !!!! Když jsem dělala guláš poprvé tak jsem měla strach co bude až odkryji poklici, ale vydržela jsem to a vyplatilo se.


před pečením ...........




vyndáno po hodině a půl z trouby


Jako přílohu můžete podávat těstoviny, rýži nebo jako já chleba



No a když se mi ten oběd tak pěkně pekl, přišla kamarádka a ušila mi podšívku k mé háčkované sukni. Já jsem podávala špendlíky, nůžky a gumu. To je tak vše na co jsem si se svými zkušenostmi ohledně šití troufla. Ale podávala jsem to šikovně a s citem.


takhle to vypadalo



finále

Jestli ji vezmu někdy na sebe je ve hvězdách ............



detail ...........


A to je pro dnešek vše ...........
Přeji krásný zbytek pondělního večera.
Vaše EvaLuna

neděle 19. ledna 2014

Domácí mazlík

Nedávno jsem byla u kamarádky. Na tom by samozřejmě nebylo nic divného, ale udělala mi kávu. Na tom by taky nebylo nic divného. Ale udělala mi kávu z jejího nového kávovaru GOLCE GUSTO, který jí přinesl Ježíšek. A byla moc dobrá. A protože miluji latté ve všech podobách zahořela jsem láskou k tomuto malému diblíkovi, který se jmenuje DOLCE GUSTO Piccolo. A protože jsem žena činu všeho jsem nechala a druhý den jsem si přes internet objednala svého domácího mazlíka. A dnes konečně nastal den "D"
a já měla svoje první domácí latté. A bylo moc dobré. Ještě že jsem si koupila spolu s kávovarem slušnou zásobu kapslí. A aby bylo ke kávičce co zakousnout upekla jsem kokosové sušenky. Jsou rychlé a u nás je všichni milujeme. Ingredience mi v podstatě zbyly od Vánoc a tak jsem upekla jednu dávku, která čítá dva plechy této dobroty.




 tady ještě zabalen v originál krabici




tady jsou zakoupené příchutě ........v jedné krabici byly tři balení



a tady již originál, musím si koupit větší skleničky



 něco ke kávě


 a pokud by jste na sušenky dostali chuť, tady je RECEPT:

220 g rozpuštěné Hery
100 g moučkového cukru + 1 vanilkový cukr
240 g hladké mouky
100 g kokosu
2 žloutky
2 lžíce kakaa

Ušleháme žloutky s cukrem a přidáme Heru. Postupně přidáváme mouku, ve které jsme si smíchali kokos a kakao. Uděláme si kuličky, které vidličkou rozmačkáme na plechu. A šup s nimi do trouby. Pekla jsem na horkovzduch při 175 stupních asi 20 minut. Ale samozřejmě záleží na troubě. Já mám troubu troubu a tak musím po 10 minutách otočit plech, aby se sušenky upekly rovnoměrně.

Přeji vám krásný zbytek neděle a já si jdu udělat ještě jedno latté .........
všechny vás zdraví EvaLuna


sobota 18. ledna 2014

Domácí křen

Všechny vás zdravím.
Na začátek opět okénko do kulinářského světa. Dnes byly k obědu hovězí plátky s rýží. Snažím se zařazovat hovězí maso alespoň jednou za 14 dní.



Hovězí maso je přirozeným zdrojem konjugované kyseliny linolové ( CLA ), která má v našem těle na starosti mj. podporu imunity, odbourávání tuku a také snižuje cholesterol. Ale hlavně je dobréééééééééé.
A tak jsem na olej prskla dvě cibule nakrájené na drobné kostičky, anglickou slaninu a plátky masa, které jsem osolila, opepřila a pomazala plnotučnou hořčicí. K masu se podávala rýže. Dnes jsem udělala rýži NATURAL, která mě všechno jen ne nadchla. Takže pro příště ševče drž se svého kopyta a dělej rýži jako vždycky PARBOLIED. Ta je vyzkoušená .......







Odpoledne jsem se rozhodla, že udělám domácí křen. Vždycky ho dostanu od mamky, ale sama jsem ho ještě nikdy nedělala. To se mělo změnit. V Globusu jsem koupila křeny, dva. Stačil by samozřejmě jeden.
Odpoledne jsem všeho nechala a spěchala k máti, aby mi názorně předvedla jak se tato naše rodinná pochoutka vyrábí. Křen oloupeme a strouháme, podotýkám, že RUČNĚ !!!! na jemném struhadle. Na robotu to prý není ono. No nejsem si jistá, ale podle mne by to ono asi i bylo, protože takhle jsem plakala naposledy, když se potápěl v televizi TITANIK. Takže pokud se do toho pustíte, připravte si k ruce balíček papírových kapesníků. Věřte, že ho použijete celý. Nastrouhaný křen trošku osolíme, přidáme asi lžíci nebo dvě krupicového cukru a nalijeme trošku octa ( asi tak dvě polévkové lžíce ). V rychlovarné konvici si přivedeme k varu vodu, a když se nám vypne pomaloučku naléváme na křen a mícháme. A mícháme a mícháme. Když jsem křen strouhala, myslela jsem si, že u toho zemřu. To jsem ovšem netušila, že při míchání s vodou zemřu ještě rychleji. Slzy mi tekly proudem ......... Když se hmota jakoby spojí, máme vyhráno. Křen nám zůstane krásně bílý. Ochutnáme, pokud se vám bude zdát málo kyselý, přidáme ještě ocet nebo naopak cukr. Lžičkou nandáme do skleniček, dáme pozor, aby nahoře bylo trochu vody. A zavíčkujeme. Necháme vychladnout. Skladujeme v lednici. Takto připravený křen vám vydrží i dva měsíce.
K párkům, uzenému nebo grilovanému masu je to spolu s hořčicí obrovská lahoda, která vám vžene slzy do očí !!!!
Ne nadarmo se mu říká EVROPSKÝ ŽENŠEN.


tak tady se ještě nic nedělo .....


tady už jsem přes slzy neviděla ...........

trošku osolíme a přidáme cukr .........


přidáme ocet .....

zalijeme vodou, pozor je to opravdu síla ..........


museli jsme míchat u otevřeného okna, protože jinak se to opravdu nedalo vydržet ..........


takhle nějak to má vypadat ..........


ze dvou křenů bylo sedm skleniček .........



 a protože jsem dělala i pro kamarády raději jsem vše popsala .....

A to je dnes vše
děkuji za návštěvu vaše EvaLuna




pondělí 13. ledna 2014

Bleskovka

Dnes je pondělí. A já jsem byla tohle pondělí objednaná na kosmetiku. V mém věku to sice ze mně krasavici inteligentní už neudělá a ani pleťová maska z bůhvíčeho mi nepomůže i když asi dělá co může, ale ten pocit, ten pocit, že pro sebe něco dělám a vlastně nic nedělám !!!! Jenom si lehnu a ani se nehnu. Ovšem čas je neúprosný a i ta úžasná kosmetika jednou skončí.

A tak jsem přiletěla domů mastná jako papír od sekané a jala se vyrábět večeři pro spolubydlící. A že byla zbytků plná lednice nebylo nic jednoduššího, než rozpálit troubu a udělat tousty co mi zbyly od soboty.



Z lednice jsem vzala 1 zasysanou smetanu, 2 žervé ( použila jsem z Lidlu něco co se jmenuje Palouček )
šunku, sůl, pepř a stroužek česneku. Zamíchala jsem to v misce a natřela na toasty. Posypala sýrem ( ten mi taky zbyl od soboty ) a zapekla.









Za 20 minut hotovo. Teplé jsou nejlepší.
Podáváme s domácím pečeným čajem.
No zítra jsem objednaná k zubaři, tam bude hůř. Špatně je mi strachy už teď.

Všechny vás zdravím
vaše Eva Luna

neděle 12. ledna 2014

Propadlík

Odpoledne mě honila mlsná. Předsevzetí si nedávám a ohledně snížení nadváhy už vůbec ne. A tak jsem vydolovala z lednice tvaroh a upekla PROPADLÍKA. Moje děti když byli malé tak tomu říkali odpadlík. Asi podle seriálu s Lorenzo Lamasem, který v té době běžel na obrazovkách. Propadlík nebo odpadlík je to jedno.
Je to na hrníčky, je to rychlé a je to dobré.

2 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1/2 hrnku oleje
1/2 hrnku vlažné vody
1 hrnek cukru + 1 vanilkový cukr
3 vejce
2 lžíce kakaa

Vejce a cukr ušleháme mixerem do pěny. Přidáme olej, vodu a šleháme dál.
Potom nalijeme do směsi mouky, prášku do pečiva a kakaa. Důkladně promícháme a nalijeme na plech.










1 kostka tvarohu
trošku vanilkového pudinku
1 vanilkový cukr + cukr moučka
1 vejce
kdo chce přidá trochu rumu
mléko pokud je směs moc hustá




Těsto nalijeme na plech a tvaroh naplníme do pytlíku. Někdy dávám do pytlíku ozdobnou špičku, aby měly mřížky nějakou štábní kulturu. Dnes se mi nechtělo tak jsem jenom nastříkala mřížky halabala.



Dáme do trouby a pečeme při cca 150 stupních asi 30 minut............ zkusíme špejlí jestli se těsto nelepí




A je hotovo.

Pečení je radost .........
zdraví EvaLuna

Cibulačka .............

Krásné nedělní odpoledne všem. První pracovní týden v novém roce je úspěšně za námi a celý nový rok 2014 před námi. Nevím jak to bylo u vás, ale já jsem po 14 dnech dovolené v pondělí 6.1. ráno nevěřícně zírala na vřískající budík a nevěděla, která bije. No do práce jsem sice dorazila, ale moje tělo se vzpouzelo jak mohlo. Odpoledne už jsem věděla, že nápor radosti z toho, že po dvou týdnech dovolené jdu zpět do práce bude mít následky. Mám zablokovaná záda a pohybuji se jako robot. Okamžitě jsem podstoupila kroky k mému uzdravení nezbytné. Objednala jsem se na masáž a nasadila prášky. Na masáž jdu ovšem až 20. ledna a jako lékař bych se asi taky neuživila, protože záda bolí vesele dál. Takže doufám, že vám se takovéto " radosti " vyhnuly obloukem. Ale pokud to budou v letošním roce jenom záda a nic horšího, jsem spokojená. Tolik o mém zdraví začátkem roku.
Co se týče novoročních předsevzetí ty si už roky a roky žádné nedávám. Mám slabou silnou vůli, a tak jsem se rozhodla již před lety, že se nebudu zbytečně stresovat a to se mi celkem daří. Ale řekla jsem si, že bych mohla čas od času obměnit můj repertoár co se jídel týče, ale jen tak zlehounka, aby to rodina přežila.........


A tak se stalo, že byla ke včerejšímu obědu Cibulačka. Ještě nikdy jsem ji nedělala, ale všechno je jednou poprvé.


Pokrájela jsem 4 cibule na větší kousky, osmahla na oleji a když byla cibule dozlatova osmahnutá přidala jsem asi dvě lžíce másla, dvě lžíce hladké mouky a udělala takovou jakousi jíšku. Potom jsem přilila vývar z masoxu, osolila, opepřila a přidala tymián. Ale s tím opatrně, je dost aromatický.



V různých receptech je použito víno, ale to jsem tam nedávala. Nechala jsem to celé pěkně provařit, až byla cibule skoro rozvařená. Asi 3/4 cibule jsem pomocí sítka vydolovala z hrnce a rozmixovala na kaši.




  Přidala jsem zpět do polévky, která se tímto krásně zahustila. V troubě jsem nechala zapéct toust posypaný sýrem a vložila na polévku. Moje polévková rodina pravila, že to nebylo špatné. Ale stejně chci vyzkoušet více variant a tu, která nám bude nejvíce chutnat zařadit nastálo.



 A protože jsem si nebyla jistá jestli bude polévka poživatelná jako druhý chod byla klasika. Rybí filé s bramborovou kaší a salátem. Zima bude ještě dlouhá a vitamínů není nikdy dost.






Pokračování příště ..........
Přeji vám všem krásný zbytek neděle
vaše EvaLuna

neděle 5. ledna 2014

Nedělní " Kuře na zelí "

Copak bude dnes k obědu ?  Také to máte tak ? Sotva jeden oběd uvaříte, tak už abyste zase přemýšlely co uvaříte k obědu druhý den. Já mám občas pocit, že u nás točíme pár jídel pořád dokola. Ale u nás jsou strávníci  vděčni a ani moc neremcají, když se nějaké jídlo opakuje častěji. Ale včera jsem si řekla, že udělám něco, co už jsme dlouho neměli. Volba padla na " KUŘE NA ZELÍ ". Postup jsem ani nefotila, protože propláchnout kysané zelí, nakrájet ho na drobno, promíchat s cibulí a anglickou slaninou ( oboje nakrájet na malé kousky ), osolit, okmínovat a dát na ně kuřecí stehna, která osolím a posypu sladkou červenou paprikou není třeba. Horší to bylo s přílohou. Původně jsem chtěla udělat bramborové knedlíky, ale abych se přiznala, padla na mě lenora. A jak jsem tam tak  bloumala po kuchyni, padl můj zrak na včerejší rohlíky. A bylo rozhodnuto. Ke kuřeti budou chlupaté knedlíky. Je to rychlé a velmi jednoduché. Na jeden rohlík se dává jeden syrový brambor střední velikosti. A protože jsem měla šest rohlíků a šest brambor, přidala jsem  pro jistotu ještě jedno vejce, aby se hmota lépe spojila. Rohlíky jsem nakrájela na malé kostičky, brambory nastrouhala na struhadle, přidala jsem vajíčko a osolila. A hňoucala jsem to tak dlouho, až se všechno spojilo v jednu hroudu. Mokrou rukou jsem udělala koule asi 4-5 cm velké a vařila asi 15 minut ve vařící vodě. A protože jsem měla obavy že jich bude málo, udělala jsem ještě hrnkové knedlíky. Ty jsem ale dělala jen z poloviční dávky.



tady zatím chlupaté knedlíky




Recept na Hrníčkové knedlíky ( celá dávka )
2 hrnky hrubé mouky
2 hrnky mléka
4 rohlíky nakrájené na malé kostičky
4 vejce
sůl
sádlo nebo máslo

Mouku smícháme s mlékem a žloutky a osolíme. Do hmoty přidáme na kostičky nakrájené rohlíky a přimícháme sníh z bílků. Těsto dáme do pořádně !!!! sádlem vymazaného hrnečku asi do 3/4 . V hrnci přivedeme vodu k varu a vložíme do něj naplněné hrnečky. Voda by měla dosahovat asi do poloviny hrnečků. Zakryjeme pokličkou a vaříme 27 minut. Potom vypneme vodu a necháme stát hrnečky v hrnci asi ještě 3 minuty. Hrnečky vyjmeme z vodní lázně a  obvod objedeme nožem, aby se knedlíky dobře vyklopily. Ale to dnes nebyl můj případ. Dobře mi tak, málo jsem asi vymazala hrnečky a tak se mi knedlíky pomstily. Potvory jedny.


tady už jsou přidané i hrníčkové ....


Nebyly tedy úplně na 100% z hlediska vzhledu, ale rodina prohlásila, že to nevadí, že to stejně obratem snědí. Musím říct, že jsme si všichni pošmákli a někteří se podle orosených čel asi i mírně řečeno přejedli......



ještě jsem na sádle osmahla cibuli a přidala jsem zbytek slaniny ... no a to jsem nalila na knedlíky,
 aby nebyly tak suché

Krásný zbytek neděle vám všem
přeje EvaLuna