Moje Genius Loci

Moje Genius Loci

úterý 27. srpna 2013

Pán hor

Tuto historicko-romantickou ságu, která mapuje osudy šesti generací šlechtického rodu de Braie a odehrává se převážně ve Francii jsem před lety přečetla jedním dechem.
Osudy mladičké Christiny a jejího manžela Edmonda de Braie, přezdívaného Pán hor jsem hltala každou volnou chvilku. Vůbec mi nevadilo, že vycházely v sešitovém vydání ve VEČERECH POD LAMPOU.


Když měla moje kamarádka oslavu narozenin, vzpomněla jsem si, že je nejen velký čtenář,  ale také velký romantik.

A tak jsem jí koupila první díl této ságy. A protože se kniha líbila a postupně si přikupuje další díly,  myslím, že by jako průvodce nastávajících podzimních večerů byla dobrým společníkem.............




Dovolená snů pokračování ....


Jak jsem se již zmínila v předchozím příspěvku cesta na Moravu nebyla úplně bez překážek. Ale když se chce, a to v tomto případě platilo beze zbytku, tak jde všechno. Po dvou startech a zcela vyčerpávající cestě jsme přibrzdili u domku našeho strýce a tety. Vzhledem k celkem vysoké aktivitě slunečních paprsků a nepřítomnosti klimatizace jsme z auta doslova vytekli. Ale strýcova slova na přivítanou „kurňa, kde jste tak dlouho“ nás vrátila z mátožného stavu zpět na zem. Přežili jsme – to jediné jsem si opakovala ještě při vybalování borůvek ( naštěstí zavařených ) a naší bagáže. A potom už následovala jenom samá pozitiva.


Příjemné povídání s lidmi, které máte rádi, návštěva kulturních památek, aby člověk nebyl kulturní barbar a návštěva vinného sklípku ( nikdo z nás víno nepije ). A závěr ? Dovolená se povedla i přes obrovská vedra která panovala. Morava je krásná země se spoustou úžasných lidí a já se sem budu vždy ráda vracet.

pondělí 26. srpna 2013

Dovolená snů

Tak jsem se konečně dočkala !!! Poletování v práci do poslední chvíle skončilo a přede mnou dva týdny dovolené. Ó jaký to balzám na nervy. První týden návštěva příbuzných na Jižní Moravě a druhý týden malování a přestavování pokoje, který se uvolnil po odstěhování mého Prvorozeného. Konečně budu mít svoji „trucovnu“ !!!!
Ano, teorii jsem měla vymyšlenou a připravenou dokonale. Jen jsem nepočítala se zánětem dutin a nosohltanu, který mě nikým nezván v sobotu navštívil.
A tak jsem cestu na Moravu vyměnila za cestu do postele, kam jsem po návštěvě první pomoci s antibiotiky a Paralenem zapadla.
Pravda, teplota se nesráží úplně snadno, když venku panují největší vedra za posledních x let, ale já se nevzdávám lehce. Ve středu ráno jsme odjížděli.
Naše 13 let stará Octavia není zvyklá na dlouhé výlety a tak se asi po 100 km rozhodla, že už ji další cestování nebaví a zvolnila tempo. A to doslova a do písmene. Rychlostí 30 km/hodinu a oblaku černého dýmu, který se nám linul z výfuku jsme se vraceli zpět domů. Celou cestu jsme se modlili, aby autíčko vydrželo a my dojeli alespoň na dohled domovu. Stalo se a my jsme s náhradním vozidlem mých rodičů bez klimatizace a s rozbitými zadními dveřmi vyjížděli podruhé směr Morava. Ano, i tak lze začít dovolenou ....